Руските телевизионни канали РЕН ТВ и Russia Today (RT) публикуваха видео от задържането на журналиста от Wall Street Journal Евън Гершкович през март 2023 г., който през юли тази година беше осъден в Русия на 16 години затвор, а миналата седмица беше прехвърлен в САЩ като част от безпрецедентна размяна на затворници, съобщава Би Би Си.

RT представя видеото като свое "ексклузивно", а РЕН ТВ се позовава на ФСБ, обръща внимание "Медиазона" (в регистъра на "чуждите агенти").

В тези кадри без звук американският журналист разговаря в кафене с мъж, чието лице е замъглено на видеото, след което хора в цивилни дрехи се приближават до тях и задържат Гершкович, използвайки сила и белезници.

ФСБ твърди, че кореспондентът на Wall Street Journal се е обърнал към един от представителите на отбранителна компания с молба за информация, а REN TV твърди, че журналистът е показал списък с въпроси и редакционно задание, след което служителят на компанията предположил, че информацията може да представлява държавна тайна.

В отделно аудио човек с променен глас казва: "Моля, бъдете много внимателни, защото там има наистина секретна информация." Събеседникът му отговаря: "Ние дори няма да пишем, че сме видели тези документи. Ще имаме само анонимен източник. Тоест, нито ние сме заподозрени в събиране, нито някой е заподозрян в предаване.

След изрязването звучи друга фраза: "Имаме и този подход - защо казах да го оставите у дома - този подход, като, сега е просто интервю." Очевидно става дума за искането на журналиста да не носи документи на срещата.

Гершкович отхвърли обвиненията в шпионаж. Той и редакторите на Wall Street Journal настояват, че журналистът се е занимавал изключително с легална журналистическа дейност и е подготвял статии за вестника, а не е събирал информация за ЦРУ, както твърди Следственият комитет.

РЕН ТВ и Russia Today също показаха видеозапис от задържането на пехотинец Пол Уелън, който заедно с Гершкович беше предаден на САЩ.

Тръмп отсече: Размяната на затворници е била страхотна сделка за Путин

Тръмп отсече: Размяната на затворници е била страхотна сделка за Путин

Напрежение в лагера на Републиканската партия