Федералната служба за сигурност (ФСБ) на Русия изброи десетки видове информация, за която руснаците, които ги разкриват в чужбина, могат да бъдат етикетирани като "чуждестранни агенти", което според критици създава рискове за журналистите, които отразяват армията или космоса, предаде "Ройтерс".

Русия разшири законодателството си срещу "чуждестранни агенти" миналата година, така че хора да могат да бъдат посочени, ако умишлено събират военна или военно-техническа информация, която се смята за използвана в интерес на чуждо правителство или организация.

ООН и ОССЕ: Руският закон за чуждите агенти атакува свободата на словото

ООН и ОССЕ: Руският закон за чуждите агенти атакува свободата на словото

На прицел са журналисти...

ФСБ публикува списък с 60 незасекретени теми на правителствен сайт късно вчера, много от които са свързани с военните, които според службата могат да бъдат използвани от чужди правителства срещу сигурността на Русия.

Списъкът включва теми като военни поръчки, морал на войниците, местонахождението на войници, численост на войниците, техните лични данни и проблеми, възпрепятстващи развитието на руската космическа агенция "Роскосмос".

Както руснаци, така и неруснаци могат да бъдат етикетирани като чуждестранни агенти съгласно законодателството.

САЩ разтревожени заради репресиите на Русия срещу "чуждите агенти"

САЩ разтревожени заради репресиите на Русия срещу "чуждите агенти"

Обвиняват Москва в задушаване на свободното изразяване

Посочените хора могат да бъдат глобени и дори хвърлени в затвора до пет години за неспазване на изискванията, като например представяне на документи, които да бъдат официално добавени в държавния регистър на чуждестранните агенти на Русия.

През последните месеци Русия определи няколко медии и десетки журналисти като "чуждестранни агенти". Това е посочване с конотации от епохата на Студената война, което изисква медиите да отбелязват видно в цялото си съдържание, че са "чуждестранни агенти", което намалява техните приходи от реклама.

Русия твърди, че законодателството е необходимо за защита срещу чужда намеса и че посочените журналисти и издания все още можели да работят.

Русия издирва редактор, който разследва отравянето на Навални

Русия издирва редактор, който разследва отравянето на Навални

Роман Доброхотов е избягал от Русия

Иван Павлов, правозащитен адвокат, който напусна Русия миналия месец, коментира, че категориите са широки и ще направят рискована работата на журналистите, които отразяват военните и руската космическа агенция.

"...Това създава огромен риск за журналистите, които са специализирани по тази тема. Тъй като списъкът по същество криминализира събирането на всякаква информация за дейността на Роскосмос и войниците", отбеляза той.

Русия мачка разследващи журналисти с нахълтвания в домовете им

Русия мачка разследващи журналисти с нахълтвания в домовете им

Нараства натискът върху независимите медии в Русия