Редакторът на руски разследващ сайт, който разгневи Кремъл със своите разследвания, включително за отравянето на опозиционния политик Алексей Навални, обяви, че властите са го обявили за издирван.

Роман Доброхотов, главен редактор на The Insider, уточни пред "Ройтерс", че властите са го обвинили в незаконно преминаване на границата, за да напусне Русия.

Той каза, че в момента е извън Русия и не иска да разкрие местоположението си. Той не е посочил как е напуснал Русия.

Независим руски новинарски сайт спира заради обявяването му за "чуждестранен агент"

Независим руски новинарски сайт спира заради обявяването му за "чуждестранен агент"

Пространството за независима журналистика и инакомислещите гласове в Русия се свива драстично

Медиите и журналистите, критични към властите, бяха изправени пред нарастващ натиск преди парламентарните избори този месец, а кампанията срещу хората, които властите смятат за заплаха за политическата стабилност, не показва признаци на забавяне.

The Insider разгневи властите, като помогна да се идентифицират служители на специалните служби, които според него стоят зад отравянето на Навални през август миналата година. Кремъл отрича каквато и да е отговорност за разболяването на Навални.

Разследващият сайт е една от няколкото медии, които Русия тази година обяви за "чуждестранен агент", обозначение, което носи негативни конотации от съветско време, засяга приходите от реклама и налага изисквания за етикетиране на медиите.

Русия обвинява Навални в създаването на екстремистка група

Русия обвинява Навални в създаването на екстремистка група

ФБК на Навални твърди, че съдържанието в YouTube и Telegram е цензурирано

Кремъл отрича медиите да са взимани на мушка по политически причини. Той твърди, че действията срещу тях се основавали единствено на закона и медиите, обозначени като чуждестранни агенти, могат да продължат работата си в Русия.

Тази сутрин полицията е претърсила два апартамента в Москва, принадлежащи на семейството и родителите на Доброхотов, като е иззела мобилни телефони и компютри, съобщи Доброхотов в "Туитър". Полицаите също така са отвели жена му за разпит, съобщи The Insider.

Адвокатката му Юлия Кузнецова уточни, че той е обявен за издирване на 23 септември.

Навални: Битката за Русия е дълга

Навални: Битката за Русия е дълга

След изборите, спечелени от управляващите

Доброхотов уточни, че полицията е конфискувала паспорта му през юли, след като полицаи са претърсили дома му и са го посочили като свидетел по несвързано дело за клевета.

Той обвини полицията, че е действала незаконно, като му е взела паспорта и настоя пред "Ройтерс", че е имал пълното право да пътува извън Русия. Той също така подчерта, че смята за абсурдно твърдението, че е преминал незаконно границата.

"Това очевидно е инструмент за оказване на натиск върху мен на първо място и второ опит да разберат къде съм и с какви разследвания се занимавам в момента", отбеляза той.

Доброхотов по-рано този месец обвини руската държава в унищожаване на медиите и изтъкна, че той и колегите му се сблъскват пред избор дали да напуснат Русия или да останат и да станат политически затворници.

Доброхотов присъства на конференция в естонската столица Талин в началото на септември, на която присъстваха сподвижници на хвърления в затвора критик на Кремъл Алексей Навални.

Руската полиция тормози симпатизанти на Навални – посетени са 700 души за 4 дни

Руската полиция тормози симпатизанти на Навални – посетени са 700 души за 4 дни

Полицаите им искат обяснения...