Русия има намерение да прекрати действието на споразумението с НАТО, касаещо транзитните доставки за Афганистан.

Договореността със Северноатлантическия алианс касае транзита през Русия и Средна Азия на необходимото оборудване за осъществяване на мисията на многонационалните сили, които са разположени в страната.

Това пише британският вестник Times, като се позовава на руския посланик Афганистан Замир Кабулов.

Той е заявил пред журналисти, че по негово мнение договорът е загубил своята сила, тъй като миналата седмица Русия е преустановила военното сътрудничество с НАТО. Поводът е разминаването на позициите във връзка с осетинско грузинския конфликт.

Договорът за транзит на товари в Афганистан бе сключен по време на срещата на върха на НАТО през месец април в Букурещ. Той касае обезпечаването на транспортна линия, която да може да бъде алтернатива на маршрута до Кабул от пакистанската граница, който често е под атаката на бунтовници.

По думите на Замир Кабулов, напрежението по грузинския въпрос може да доведе до това, че Русия да преразгледа споразумението, според което страните-членки на НАТО да използват руското въздушно пространство и да ползва военни бази в бившите съветски републики в Средна Азия.

"Никой здравомислещ не може да очаква, че в една област на света той ще сътрудничи с Русия, а ще действа против нея в друга", посочва руският посланик.