Русия е планирала през седмицата наблюдателни полети над териториите на САЩ и на България. Инициативата е в рамките на международния Договор за открито небе, съобщават от руския център за намаляване на ядрената заплаха, цитирани от ТАСС.

Руски инспектори се предвижда да летят с наблюдателен самолет Ту-154М Лк-1 над територията на САЩ от 18 до 23 април от летище Тревис (Калифорния) с максимална далечина на полета 4250 км.

Руският самолет ще изпълнява полет по маршрут, договорен с американските власти. Американски специалисти на борда ще контролират използването на наблюдателната апаратура и спазването на нормите, предвидени в договора.

Това е 10-ят наблюдателен полет на Русия над териториите на държавите участнички в договора през 2016 г. Наблюдателните полети в рамките на този договор се изпълняват с оглед постигане на по-голяма прозрачност във военната дейност на участващите държави.

От 18 до 21 април руски инспектори са планирали и наблюдателен полет над територията на България. Български специалисти на борда на машината ще контролират използването на апаратурата за наблюдения и спазването на договора, посочи Сергей Рижков, който е началник на Руския център за намаляване на ядрената заплаха.

"Инспекцията се провежда с цел да се определят мащабите на подлежащата на уведомление военна дейност в границите на посочения район или да се потвърди липсата на военна дейност, която трябва да бъде предварително заявена. Площта на района ще обхваща близо 14 хил. кв. км", информира Рижков.

Руските инспектори ще посетят учебни райони и полигони, ще им бъдат изнесени брифинги за военната дейност в съответната зона, ще им предоставят също данни за намиращите се в района формирования и поделения от българските въоръжени сили, ще имат възможност и да присъстват на войскови маневри, планирани от България през периода 19-21 април.