Руското външно министерство обвини западните посланици в Москва в намеса във вътрешните работи на Русия, съобщава "Ройтерс".

От ведомството отбелязват, че поведението им повдига въпроси относно смисъла на такива пратеници.

Войната в Украйна предизвика най-дълбоката криза в отношенията на Русия със западните страни след Кубинската ракетна криза от 1962 г. Президентът Владимир Путин предупреди Запада, че рискува да провокира ядрена война, в случай че западни войски бъдат изпратени на фронта в Украйна.

Русия се разтревожи, след като вчера външният ѝ министър Сергей Лавров заяви, че посланиците от държавите от Европейския съюз са отказали да се срещнат с него за разговор преди президентските избори в страната на 15-17 март.

Попитана от водещия на руската държавна телевизия Владимир Соловьов дали посланиците на ЕС разбират своята функция, говорителят на външното министерство Мария Захарова отвърна, че отказът им да се срещнат с Лавров повдига въпроси относно тяхната роля.

Медведев поиска Русия да изгони посланиците от ЕС

Медведев поиска Русия да изгони посланиците от ЕС

Заради отказа им да се срещнат с руския външен министър Сергей Лавров

"Наистина у всички възниква въпросът какво и защо правят, как тълкуват поведението си на територията на страната ни, ако не изпълняват най-важната си функция?", изтъкна тя.

Соловьов отбеляза, че посланиците на ЕС са присъствали на погребението на 1 март на опозиционния политик Алексей Навални, когото водещият посочи като техен агент. Навални, чиято смърт в арктическа затворническа колония беше обявена на 16 февруари, винаги е отричал да е западен агент.

По думи на Захарова подобно поведение показва, че западните посланици в Москва се месят в работите на Русия и правят "спектакли", вместо да вършат дипломатическата си работа.

Заглавието в телевизионното шоу на Соловьов гласеше: "Трябва ли да бъдат отпратени посланиците на ЕС?".

Западът се бори с това каква подкрепа ще даде на украинската армия, след като руските сили си върнаха инициативата на бойното поле след неуспешната украинска контраофанзива миналата година.

Русия подслушва в Бундесвера за ракетите Taurus за Украйна?

Русия подслушва в Бундесвера за ракетите Taurus за Украйна?

Записаният разговор е относно това дали ракетите биха могли да унищожат руския мост към Крим

Миналата седмица руските медии разпространиха аудиозапис от среща на високопоставени германски военнослужещи, на която са били обсъдени оръжия за Украйна и потенциален удар на Киев по мост в Крим.

Вчера Русия привика посланика на Германия във външното министерство за изясняване на разговорите и помощта, предоставена на Украйна за удари по руски цели.

Посланикът Александър Граф Ламбсдорф е бил порицан и за опитите на Берлин да ограничи дейността на руски журналисти в Германия.

"Ако посегнат на руските кореспонденти и доведат плановете си докрай, германските журналисти ще напуснат Русия", предупреди Захарова.