Има доказателства, че постепенното изключване на Ютюб, Фейсбук и Инстаграм в Русия не просто се обсъжда на високо равнище, а дори вече се осъществява. Експерти твърдят, че заплахата е съвсем реалистична, съобщава Дойче веле.

Сред експертите в Русия се води дискусия за възможното блокиране на достъпа до Ютюб, Фейсбук и Инстаграм в страната. Според властите, това са нелепи измислици, но организациите, които защитават свободата в интернет, са убедени, че подобна заплаха е напълно реална.

За възможностите да бъде блокиран достъпът до социалните мрежи предупреди Обществото за защита на интернет (ОЗИ) - организация с идеална цел, която се бори срещу цензурата в интернет, проследява и документира нарушенията на закона в мрежата и ежемесечно публикува индекс на свободата на интернет.

Директорът на организацията Михаел Климарев смята, че властите подготвят "стратегия на постепенното изключване", която ще бъде завършена през 2021 година. Колко реални са изгледите за блокиране на чуждестранните социални медии в Руската федерация и какво е мнението на техническите експерти, блогърите и опозиционерите?

Какъв е планът?

Както посочва Климарев в интервю за Дойче веле, социалните мрежи явно ще бъдат блокирани постепенно, а не изведнъж, за да се избегнат масовите протести. Климарев предполага, че планът на руските власти би могъл да бъде следният: първо ще има гръмки изявления в Държавната дума, после - съдебни заседания и множество декларации от страна на руското Министерство на външните работи. Всичко това ще се предава по телевизията и активно ще се обсъжда във всички средства за масова информация, след което достъпът до чуждестранните социални медии постепенно ще започне да бъде блокиран. Килимирав прогнозира, че този процес ще завърши в началото на 2021 година.

Като доказателство, че планът за постепенното изключване на Ютюб, Фейсбук и Инстаграм в Русия вече се осъществява, той посочва заседанието на временната Комисия за защита на суверенитета на Русия, проведено в Съвета на федерацията на 12 септември. "Там се е говорило, че ще предприемат мерки за въздействие над Ютюб, Фейсбук и Инстаграм. А за какви други мерки може да става дума, ако не за блокирането им", реторично пита експертът. На въпросното заседание станало дума също и за намеса във вътрешните работи на Руската федерация от страна на международни организации, включително Гугъл, Фейсбук, Туитър и Ютюб. Обвиняват ги в това, че незаконно били разпространявали политическа реклама в навечерието на избори, че публикували фалшиви новини, свързани с изборите и нарушавали свободата на словото, като блокирали "всяка алтернативна на протестите (в Москва - б.ред.) гледна точка".

И други организации смятат, че планът за постепенно прекратяване на достъпа до чуждестранните социални мрежи може да бъде осъществен. "Ако това стане, то няма да е никак изненадващо, като се имат предвид последните тенденции, които наблюдаваме, включително обвиненията срещу чуждестранните социални мрежи, че не спазвали законодателството на Руската федерация и се месели в изборите в Русия", казва за ДВ Саркис Дарбинян, завеждащ правната служба Роскомсвобода. Това е организация, която следи законодателните аспекти на регулирането на интернет.

Каква е обичайната практика по блокирането на сайтове в Русия?

Според Дарбинян, процедурата на блокиране зависи от основанията - те са извънсъдебни, ако искането е на Генералната прокуратура, ФСБ или Роскомнадзор. Има обаче и други основания, по които се произнася само съдът. Експертът напомня, че в случая с Телеграм, руският закон позволи на Роскомнадзор да блокира този месинджър въз основа на свое решение по искане на Федералната служба за безопасност (ФСБ). Подобни схеми могат да се очакват и в случай че властите решат да забранят крупни чуждестранни социални медии, изтъква Дарбинян.

Според него, платформата Ютюб еагира нееднозначно на искания от руска страна, поради което дава законови основания за блокиране. Роскомнадзор предявява например искане пред Гугъл, а Гугъл продължава да игнорира изискването на руския закон - не се включва към единния регистър на Роскомнадзор, не локализира личните данни, както това изисква руското законодателство, но пък в някои случаи ръчно изключва определени видеоклипове и блокира съдържания", изброява Дарбинян онези нарушения, които според него, могат да станат причина за блокирането на видеоплатформата.

Възможно ли е напълно да бъдат блокирани чуждестранните социални мрежи?

Техническите експерти, с които разговаря ДВ, са единодушни, че блокирането на западни социални медии е възможно и посочват като пример Китай, където Фейсбук, Ютюб и даже Гугъл отдавна са забранени. Само че за такова блокиране трябват много повече усилия, защото блокирането на най-големите социални мрежи е доста по-сложно от това на обикновен сайт. Все пак блокировките лесно могат да бъдат заобиколени от юзъри с достатъчно технически познания. Същото важи и за самите компании. За да заобиколи забраните, месинджърът Телеграм използва например ротация на IP-адреси и други хитрости, посочва в разговор за ДВ техническият директор на Роскомсвобода Станислав Шакиров.