Руското министерство на отбраната съобщава за масиран удар по Украйна с "високопрецизни оръжия" на 29 декември

В изявлението на говорителя на Руското министерство на отбраната Игор Конашенков се съобщава, че "целта на удара беше постигната" и "всички посочени обекти бяха поразени".

Ударът е бил по военна система за командване и контрол и по енергийни съоръжения, поддържащи отбранителната промишленост на Украйна, като всички цели са били поразени.

"На 29 декември руските въоръжени сили нанесоха масиран удар с прецизни въздушни и морски оръжия с голям обсег на действие по системата на военната администрация и енергийните съоръжения, подпомагащи функционирането на отбранително-промишления комплекс на Украйна", заяви Игор Конашенков. Освен това според руското министерство на отбраната чуждестранните оръжия, предназначени за въоръжените сили, са "блокирани в тила".

Също така ударът е спрял производството и ремонта на военно оборудване и боеприпаси и е спрял прехвърлянето на резервите на ВСУ от западните райони на Украйна.

Ударите по Украйна днес – около 70 ракети, но "калибрите никога няма да свършат"

Ударите по Украйна днес – около 70 ракети, но "калибрите никога няма да свършат"

Дмитрий Кулеба: Безсмислено варварство

"В районите на населените места Веселое и Часов Яр на Донецката народна република бяха разкрити и унищожени две противорадарни станции AN/TPQ-50 американско производство", допълни официалният представител на руското министерство на отбраната.

Той съобщи също, че в близост до селището Лебедин, Сумска област, е унищожена радарна станция на украинската зенитно-ракетна система С-300, поразени са 73 артилерийски подразделения и жива сила и военна техника в 86 района, две самоходни артилерийски установки 2С1 Гвоздика са унищожени в районите на селищата Берестовое и Красногоровка (ДНР), а в районите на Лозовая, Харковска област, и Малиновка са унищожени гранатомет и гаубици Д-20 и Д-30. Руските сили са свалили и изтребител МиГ-29 на украинските военновъздушни сили близо до селището Новоелизаветовка, пак в ДНР, както и два украински хеликоптера Ми-8 близо до селищата Дружковка и Яблоновка. Руските средства за противовъздушна отбрана са свалили шест ударни дрона, включително три БЛА "Стриж" - общо осем в районите на Каховка, Геническ (Херсонска област), Кремена и Оборотновка (Луганска област) и град Очаков (Николаевска област).

Вчера украинските власти заявиха, че 58 от 70-те ракети, изстреляни от Русия срещу Украйна, са били свалени от силите за противовъздушна отбрана.