Председателят на Комисията по разузнаването към Сената на САЩ Ричард Бър предупреди, че Русия е "активно замесена" в предстоящите избори във Франция и Германия, съобщава "Франс прес".

"Това, което беше много прикрит опит (да се намесва) през 2016 г. в Съединените щати, е много явен опит, както и прикрит, в Германия и Франция", посочи той на пресконференция, допълвайки: "Руснаците са активно замесени във френските избори."

Бър подчерта, че руските методи за намеса "вече бяха изпитани в Черна гора и Холандия".

Черна гора претърпя поредица от координирани кибератаки по време на изборите в страната през октомври и отново през февруари. Страховете от намеса в холандските избори по-рано този месец принудиха правителството изборите да бъдат проведени само с хартиени бюлетини, защото електронното и машинното гласуване е уязвимо на кибератаки.

Съединените щати "смятат, че част от нашата отговорност е да образоваме останалата част от света за това, което се случва", подчерта Бър, защото Москва била предприела "покушение срещу репутацията на кандидати".

Кандидатът на френската крайна десница за президент Марин льо Пен се срещна с руския президент Владимир Путин - с когото тя е в близки отношения - през миналата седмица в Москва, където Путин ѝ каза: "Ние не искаме да оказваме влияние върху събитията по никакъв начин, но си запазваме правото да се срещнем с всички различни политически сили, точно както нашите европейски и американски партньори го правят."