Русия се надсмива на исканията на прибалтийските страни да компенсира "щетите, причинени от съветската окупация". Това обяви евродепутатът от Латвия Андрей Мамикин, цитиран от руските медии.

Той подчертал, че твърденията за окупация свидетелствали за "изостаналостта" на политическия елит на прибалтийските държави.

"Разбира се, никой не разглежда сериозно този въпрос на държавно равнище. И разбира се, че прибалтийските страни няма да получат нищо от Русия", заключил латвийският евродепутат, който е етнически руснак.

Миналата седмица в латвийското министерство на правосъдието се е провела международна конференция, посветена на изчисляването на щетите от съветската окупация на прибалтийските страни.

Латвия, Литва и Естония са излезли с обща теза, че Русия, като наследник и правоприемник на СССР, носи историческа отговорност за съветската окупация и са подписали съвместна декларация.

В началото на февруари естонският министър на правосъдието Урмас Рейнсалу обвини Русия в нарушение на Договора от Тарту и поиска компенсации за щетите от съветската окупация, които той е оценил на 90 млрд. рубли (над 1,4 млрд. долара).