Русия е отменила плановете военната й флотилия да спре в испанско пристанище за зареждане с гориво, съобщиха от испанското външно министерство, след като Мадрид беше подложен на много сериозен натиск от натовски държави да откаже разрешение за презареждане, съобщава "Франс прес".

Испания остро критикувана, зарежда руски бойни кораби

Испания остро критикувана, зарежда руски бойни кораби

Това пише британското издание "Гардиън"

Припомняме, три руски военни кораба, включително самолетоносачът "Адмирал Кузнецов", са се отправили към бреговете на Сирия в Източното Средиземноморие, като тръгнаха от района край Норвегия и минаха през водите край Великобритания.

"Руското посолство в Мадрид току-що ни каза, че оттегля искането си за разрешение за спирането на плавателните съдове, което означава, че междинните спирания бяха отменени", уточниха от испанското външно министерство.

Опасенията около руската флотилия бяха, че може да вземе участие при бомбардировките в Сирия, където Русия води кампания през последната година в подкрепа на сирийския президент Башар ал Асад и разположи няколко военноморски съда по сирийското крайбрежие в подкрепа на операцията си. 

Решението на Москва идва на фона на нарастващото напрежение между Русия и Запада зарада войната в Сирия, както и заради конфликта в Украйна.