Русия "категорично осъжда" нападението на САЩ по сирийско-иракската граница. Това обяви говорителката на руското външноо министерство Мария Захарова, цитирана от "Спутник".

"Ние категорично осъждаме подобни действия. Призоваваме за безусловно зачитане на суверенитета и териториалната цялост на Сирия. Потвърждаваме нашето отхвърляне на всякакви опити сирийската територия да се превръща в арена за отбелязване на геополитически точки", коментира Захарова по време на пресконференция в Москва.

По-рано говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви пред журналисти, че Русия "наблюдава отблизо ситуацията" след въздушните удари и че Москва "е в постоянен контакт с нашите сирийски колеги".

Песков каза още, че няма информация за това дали САЩ са уведомили руската страна за планираните си удари, тъй като такава информация се предавала чрез контакти между военните на двете страни.

САЩ удариха позиции на Иран в Сирия

САЩ удариха позиции на Иран в Сирия

Не са ясни нанесените щети и дали е свързано с ударите в Ирак

Междувременно тази сутрин иранската агенция ИСНА съобщи, че външният министър на Иран Мохамед Джавад Зариф и неговият сирийски колега Фейсал Микдад са разговаряли по телефона за сътрудничеството между двете страни и нерешените проблеми в региона. Уточнява се, дипломатите са подчертали необходимостта западните сили да се съобразят с резолюциите на Съвета за сигурност на ООН относно Сирия.

Пентагонът публикува изявление късно вчера американско време, потвърждавайки по-ранните съобщения, че САЩ са извършили въздушни удари на сирийска територия. В изявлението се уточнява, че ударите, извършени по нареждане на президента Джо Байдън, са били насочени към множество съоръжения, използвани от шиитски паравоенни групировки, включително "Катаиб Хизбула" и "Катаиб Сайид ал Шухада".

И двете групировки бяха активно ангажирани във предвожданата от Багдад и  подпомагана от Иран и САЩ война срещу терористите от ДАЕШ ("Ислямска държава) между 2014 и 2017 г. и остават официално съюзници на иракското правителство.

Шефът на Пентагона даде подробности за нанесения удар в Сирия

Шефът на Пентагона даде подробности за нанесения удар в Сирия

САЩ са разчитали на разузнавателна информация от Ирак

Пентагонът нарече ударите "пропорционален военен отговор" вследствие на многократни ракетни атаки срещу американски и съюзнически сили в Ирак от неизвестни нападатели.

Миналата седмица цивилен наемник на американските военни беше убит, а трима други, включително американски войник, бяха ранени при ракетно нападение срещу военна база, използвана от американските сили в Ербил, столицата на Иракски Кюрдистан.

Малко известната милиция "Сарая Авлия ал Дам" пое отговорност за атаката. Тогава говорителката на Белия дом Джен Псаки заяви, че САЩ "си запазват правото да реагират на атаката по време и начин, по който сме избрали".

При друго ракетно нападение по-рано тази седмица беше ударена така наречената Зелена зона в Багдад, където се намира посолството на САЩ. На 20 февруари беше извършена отделна ракетна атака срещу авиобазата Балад, която се намира северно от Багдад.

По подобен начин администрацията на Тръмп обвини "Катаиб Хизбула" за нападения срещу американските сили в края на 2019 г. и "отмъсти", като бомбардира позициите на милицията в Източна Сирия и Западен Ирак и в крайна сметка уби иранския военен командир Касем Солеймани в Багдад през януари 2020 г., след като го обвини за планиране на атаки срещу американски сили. Последното действие накара Иран да изстреля над дузина балистични ракети по две американски бази в Ирак и доведе региона до ръба на голяма война, преди двете страни да се разберат да деескалират напрежението.

Американският удар по Солеймани, при който беше убит и командирът на "Катаиб Хизбула" Абу Махди ал Мухандис, подтикна парламента на Ирак да издаде резолюция, изискваща пълното изтегляне на всички американски сили от страната. Администрацията на Тръмп постепенно изтегли силите и върна базите под контрола на Ирак, като остави 2 500 войници както в Ирак, така и в Афганистан.

Байдън ревизира решението за оттегляне и в двата случая, като отмени плановете за пълно изтегляне на американските войски от Афганистан до май. Миналата седмица генералният секретар на НАТО Йенс Столенберг обяви, че алиансът ще засили присъствието си в Ирак осем пъти, от 500 на 4000 войници.

НАТО увеличава ударно военнослужещите си в Ирак

НАТО увеличава ударно военнослужещите си в Ирак

За бъдещето на мисията си в Афганистан НАТО все още не е взело решение