Русия съобщи в сряда, че е превзела още две села в Украйна и атакува град Угледар, дългогодишна украинска крепост, предава "Ройтерс".

Министерството на отбраната на Русия заяви, че руските сили са превзели селата Хостре и Григоровка, чието превземане "Ройтерс" не може независимо да потвърди.

Държавната информационна агенция РИА цитира назначения от Русия ръководител на Донецка област Денис Пушилин, който казва, че се водят боеве в Угледар, чието население преди войната е 14 000 души.

Украинският губернатор на региона Вадим Филашкин каза, че руските войски не са достигнали покрайнините на Угледар, но там действат руски разузнавателни групи.

"Нашите защитници се опитват да ги нокаутират. Градът не е превзет", каза той в телевизионни коментари.

Попитан за съобщенията, че руските сили са обкръжили Угледар, укрепен миньорски град, който е закотвил украинската отбрана в южната област Донецк от началото на войната през 2022 г., говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза: "Динамиката е положителна".

Руските сили в Източна Украйна напреднаха с най-бързия си темп от две години през август, въпреки че украинското нахлуване в руския регион Курск се опита да принуди Москва да отклони войските.

Анализатори от базирания във Вашингтон Институт за изследване на войната казаха, че Русия изглежда засилва натиска срещу Угледар, но превземането му няма да промени съществено перспективите на Москва за по-нататъшен напредък, тъй като тя вече контролира повечето от главните пътища, минаващи към града.

Губернаторът на Донецка област: Угледар не е превзет

Губернаторът на Донецка област: Угледар не е превзет

Според британското разузнаване има риск от обкръжение на града