Русия се сдобива с министерство за Далечния Изток и Арктика, което ще координира разширяването и развитието на регионалната инфраструктура и промишлеността, съобщава "Баренц обсървър".

"Изграждат се нови пристанища и нови енергийни мощности и разбира се нови места за комфортен живот, както и редица други предприятия", обясни премиерът Дмитрий Медведев на среща с Владимир Путин.

Досега не е имало единна държавна структура, която да координира тези дейности, но сега това се променя, допълва Медведев. Правителството няма да създаде отделно министерство за Арктика, но ще включи арктическите въпроси в съществуващото министерство на Далечния изток. "Това наистина е много важна инициатива, след като Арктика има най-важния ресурсен потенциал в страната", коментира той.

Според Медведев, създаването на отделно министерство за Арктика би било твърде скъпо както по отношение на финансовите, така и по отношение на административните ресурси, но арктическите въпроси са свързани с развитието на Далечния изток в много отношения.

Плаващият АЕЦ на "Росатом" пристигна в Мурманск

Плаващият АЕЦ на "Росатом" пристигна в Мурманск

Зареждат плаващия енергоблок с ядрено гориво

"По същество това са често свързани помежду си въпроси, например развитието на Якутия или Чукотка, това е развитие на Арктическата зона". Министерството на Далечния изток се оглавява от Александър Козлов. Очаква се в разширеното министерство да бъде включен и заместник-министър по арктическите въпроси.

Управлението на руската арктическа политика включва Националната арктическа комисия, орган, създаден през октомври 2018 г. Комисията се ръководи от първия вицепремиер Юрий Трутнев. Трутнев също е отговорен за правителствените въпроси в Далечния изток.

"Очаквам всички регионални власти, правителствени агенции и министерства да разберат отговорностите си по въпросите, свързани с развитието на Арктика", заяви Трутнев.

В засилването на руска система за управление на Арктика е включена и новата роля на държавната компания "Росатом". Нов закон, приет тази година, дава на "Росатом" ключови отговорности по отношение на корабоплаването и развитието на пристанищата по Северния морски път.

Русия с първи военен полет през Северния полюс до Северна Америка от времето на СССР

Русия с първи военен полет през Северния полюс до Северна Америка от времето на СССР

Докато САЩ и Великобритания провеждат учения с подводници в Полярния кръг