Русия е провела първия си военен тренировъчен полет през Северния полюс до бреговете на Северна Америка от времената на Съветския съюз, съобщават руските медии, цитирайки руския военен министър Сергей Шойгу.

Шойгу, който е изнесъл реч пред висши военни командири, уточнил, че полетът е бил извършен от руски самолет за борба с подводници.

Той не е посочил кога е бил извършен полетът, но съобщението му съвпада с голямо военноморско учение на САЩ и Великобритания в Полярния кръг, както и във време на засилено напрежение между Изтока и Запада заради отравянето на бившия руски шпионин Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия в английския град Солсбъри на 4 март.

Една британска и две американски подводници притесниха Русия в Арктика

Една британска и две американски подводници притесниха Русия в Арктика

За първи път от 10 г. британска подводница се изпраща там

Ръководеното от САЩ военно учение, наречено "Учение 18" (ICEX), се координира от арктическата подводна лаборатория на американския военноморски флот и включва британската подводница HMS Trenchant и две американски подводници - USS Connecticut и USS Hartford.

Великобритания афишира учението като възможност за подводниците си да придобият и развият умения да действат под ледената шапка на Арктика.

Русия, в разгара на голяма програма за превъоръжаване, се зае с най-голямата си военна инициатива в Арктика - засилвайки военното си присъствие и способности - след рухването на Съветския съюз през 1991 г. насам.

Арктика се очаква да разполага с повече залежи на въглеводороди в сравнение със Саудитска Арабия и Русия взети заедно.

Русия засилва военното си присъствие в Арктика

Русия засилва военното си присъствие в Арктика

Всеки остров в Арктика ще има летище за ползване през цялата година