Руското военно министерство се усъмни в реалността на операцията на САЩ за ликвидиране на главатаря на терористичната групировка ДАЕШ ("Ислямска държава") Абу Бакр ал Багдади, съобщи говорителят на ведомството генерал-майор Игор Конашенков.

"Министерството на отбраната не разполага с достоверна информация за провеждането от страна на американските военни в контролираната от Турция част от зоната за деескалация в Идлиб на операция по поредното "ликвидиране" на бившия лидер на ДАЕШ Абу Бакр ал Багдади", отбеляза той.

Тръмп потвърди: Багдади е мъртъв

Тръмп потвърди: Багдади е мъртъв

Лидерът на ИДИЛ е бил убит при среднощна военна операция на САЩ

По думите му през последните дни не е имало никакви въздушни удари от страна на САЩ или коалицията в Идлиб. Освен това Русия не е запозната с никакво предполагаемо улесняване на преминаването на американски самолети в сирийското въздушно пространство.

Руското военно министерство обърна внимание и на детайлите около "ликвидирането" на Багдади.

"Увеличаването на броя на преките участници и страни, за които се твърди, че участват в тази "операция", всяка с абсолютно противоречиви подробности, поражда основателни въпроси и съмнения относно нейната реалност и още повече за успеха", допълниха от руското министерство на отбраната.

Иран за Багдади: САЩ просто убиха създанието си

Иран за Багдади: САЩ просто убиха създанието си

Ислямската република обвинява САЩ за създаването на ДАЕШ

Освен това руските военни заявиха, че САЩ трябва да докажат пребиваването на Багдади на територията, контролирана от Фронт "Ал Нусра" (филиал на "Ал Кайда"). Работата е в това, че цялата територия на Идлиб, която не е контролирана от сирийското правителство, се контролира от "Ал Нусра".

"Групировката ("Нусра") винаги безкомпромисно е унищожавала ДАЕШ" и всеки техен представител веднага на място - като основни конкуренти в борбата за власт в Сирия", посочват от руското военно министерство.

Конашенков изтъкна, че след окончателния разгром на ДАЕШ от сирийската правителствена армия с подкрепата на руската бойна авиация в началото на 2018 г. (версията на САЩ е различна), поредната "смърт" на Багдади няма никакво оперативно значение за обстановката в Сирия или действията на останалите терористи в Идлиб.

Багдади ликвидиран?

Багдади ликвидиран?

Очаква се окончателното потвърждение

По-рано днес президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви, че Багдади е бил ликвидиран. По думите му по време на съботната операция на американските военни терористът е взривил пояс с експлозиви, но въпреки това той е бил бързо и точно идентифициран.

Американският държавен глава каза също така, че Русия "се е държала перфектно", като е оставяла американските хеликоптери да летят над контролираната от нея територия в Сирия. В същото време той отбеляза, че Русия не е знаела предварително коя мисия изпълняват САЩ.