От Кремъл заявиха че забележките на президента на САЩ Джо Байдън, сравняващи руския президент Владимир Путин с палестинската въоръжена групировка Хамас, са "неприемливи". Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков обяви пред репортери, че настоящият момент е потенциално опасен и че заплахата за руските граждани ще нарасне след като Израел започне очакваната наземна операция в Газа, съобщава "Ройтерс".

Израел твърди, че иска да елиминира "Хамас", който управлява ивицата Газа и който преди две седмици организира нападение в израелски градове и кибуци, което уби 1400 души, главно цивилни.

В изказване вчера Байдън се опита да сравни действията на "Хамас" с тези на Путин от началото на войната в Украйна през февруари 2022 г. ""Хамас" и Путин представляват различни заплахи, но споделят това общо: и двамата искат напълно да унищожат една съседна демокрация", каза американският президент.

Белият дом иска 40 млрд. долара за Израел и 60 млрд. за Украйна

Белият дом иска 40 млрд. долара за Израел и 60 млрд. за Украйна

Това финансиране трябва да бъде одобрено от двете камари на Конгреса

Песков заяви, че "подобна реторика едва ли е подходяща за отговорни държавни ръководители и такава реторика едва ли може да бъде приемлива за нас; ние не приемаме такъв тон към Руската федерация и към нашия президент".

Песков отказа да каже кой ще представлява Русия на мирната среща на върха за палестинския конфликт в събота в Кайро. Вместо това препрати въпроса към външното министерство.

Припомняме, че Израел отговори на атаката на Хамас с тежки ежедневни бомбардировки на анклава, които убиха почти 4000 души, твърдят палестински служители.

Байдън отива в Израел да задава "трудни въпроси", но като приятел

Байдън отива в Израел да задава "трудни въпроси", но като приятел

Той ще се срещне и с роднини на жертви заложници след нахлуването на "Хамас"