В четвъртък Русия предупреди България, че ще отговори реципрочно на решението й да експулсира руски журналист от съображения за национална сигурност, нещо, което Москва нарече "възмутителна" атака срещу медиите, предава Ройтерс.

Александър Гацак, кореспондент на държавния вестник "Российская газета", беше лишен от своята акредитация и разрешително за пребиваване и експулсиран за дейност, която според България представлява "заплаха за националната сигурност".

Гацак потърси убежище в руското посолство, след като е бил извикан от българското вътрешно министерство и напусна България на 1 ноември, според ДАНС.

Мария Захарова, говорител на руското външно министерство, каза, че експулсирането е "възмутителна атака" и предупреди, че Москва ще предприеме ответни мерки.

Тя съобщи, че кореспондентът на Българското радио в Москва е бил извикан от външното министерство.

Действието на България е "ярък пример за насилие над журналисти, което вече е станало позната форма на натиск върху журналисти в страните от така наречените напреднали демокрации", каза Захарова.

"Российская газета" каза, че Гацак е работил в София няколко години, включително върху материали, които са били критични към българските власти.

Вестникът каза, че друг негов кореспондент Александър Гасюк, който е работил в Кипър, е бил задържан в Никозия през октомври. В него се казва, че той е бил бит от местната полиция и след това депортиран.

Русия привика посланика на Кипър заради този инцидент.

Москва назначи новия предстоятел на Руската църква

Москва назначи новия предстоятел на Руската църква

Това е Владимир Тищук