Светият синод на Московската патриаршия назначи Владимир Тищук за нов предстоятел на Подворието в София. Той служи в храм "Св. Николай" във Виена. Архимандрит Васиан Змеев, който беше изгонен, заради шпионския скандал у нас е назначен за началник на руската духовна мисия в Йерусалим. 

Това е станало ясно след днешното заседание, съобщава БНТ. 

Припомняме, че на 4 октомври стана ясно, че това се очаква скоро, за да бъдат отворени вратите на храма възможно най-бързо.

Тогава Негово Светейшество патриарх Кирил посочи, че цялата отговорност за спирането на дейността на комплекса е на тези, които са взели решението за депортиране на неговите служители.

В писмото предстоятелят на Руската православна църква отбелязва, че решението на българските власти да депортират предстоятеля на Подворието на Руската православна църква в София архимандрит Васиан (Змеев), както и на секретаря и служителя на Подворието от а 21 септември 2023 г., под претекст "заплаха за държавната сигурност" е безпрецедентно в съвременната история.

Кирил изрази дълбоко съжаление от използването на "унизителни и дискриминационни мерки" срещу духовниците с очевидната цел да накърнят приятелските отношения между братските народи и църкви-сестри.

Министърът на правосъдието Атанас Славов призова за предприемането на държавни мерки по казуса с руската църква.

По думите му е недопустимо руската държава в лицето на посланика Елеонора Митрофанова да затваря църква под юрисдикцията на българския патриарх и Българската православна църква.

Той посочи, че по този начин не позволява на всички нас да отправяме нашите молитви и не ни позволява да се покланяме на мощите на Св. Серафим Софийски Чудотворец.

Светият синод обяви, че се надява Руската църква да бъде отворена. След няколко часово заседание по проблема с катинара на Руската църква, Светият синод излезе с решение, което бе прочетено от Негово Високопреосвещенство Старозагорския митрополит Киприан, който е и говорител на Синода.

От Москва обещават скоро нов свещеник за Руската църква

От Москва обещават скоро нов свещеник за Руската църква

За писмо-отговор от руския патриарх Кирил до българския Неофит съобщава Отделът за международни връзки към Московската патриаршия

Светият синод подкрепя напълно писмото и действията на Българския патриарх в качеството му на Софийски митрополит по отношение на храма-подворие "Св. Николай Мирликойски Чудотворец" в София. Подкрепя и изпращането на писмото до Московския и на цяла Русия патриарх Кирил.

В решението няма отговор и на въпроса чий е храмът "Св. Николай Мириклийски Чудотворец", като бе посочено от Киприан, че това не е в компетенциите на синода.

През септември България изгони трима руски духовници за шпионаж. Руският посланик у нас затвори храма "Св. Николай Мирликойски Чудотворец" с аргумента, че няма кой да води службите. Светските власти изказаха също само предположения по статута и начина на стопанисване на църквата, като само от Министерство на правосъдието заявиха, че собствеността трябва да се изследва по-задълбочено.