Русия се закани да предприеме ответни мерки срещу американските медии в отговор на обвиненията на САЩ срещу ръководители на руски медии и държавната телевизия RT, които Вашингтон обвини в опит да повлияят на предстоящите президентски избори, съобщава "Ройтерс".

Вчера Съединените щати повдигнаха обвинения за пране на пари срещу двама служители на RT във връзка със схема за наемане на американска компания за производство на онлайн съдържание, за да повлияе на изборите през ноември.

Министерството на финансите на САЩ и Държавният департамент също обявиха действия, насочени срещу RT, включително срещу главния редактор на мрежата Маргарита Симонян. Американски служители посочиха, че целта на Русия е да изостри политическите разделения в САЩ и да отслаби обществената подкрепа за американската помощ за Украйна във войната ѝ с Русия.

Руското външно министерство изтъкна, че действията на САЩ са част от план за прочистване на всякакви несъгласния от глобалния медиен пейзаж и за разпалване на страхове сред американските гласоподаватели относно Русия като митичен външен враг.

САЩ санкционираха три руски държавни медии заради намеса в изборите

САЩ санкционираха три руски държавни медии заради намеса в изборите

В обвинението е намесена и компания в Тенеси, както и инфлуенсъри

"Когато властите прибягват до такива примитивни начини за влияние върху избирателите си, това е упадъкът на "либералните демокрации", изтъкна говорителката на външното министерство Мария Захарова относно действията на САЩ.

"Ще има отговор", закани се тя.

"Предупреждаваме, че опитите за експулсиране на руски журналисти от територията на Съединените щати, създаване на неприемливи условия за тяхната работа или всякакви други форми на възпрепятстване на тяхната дейност, включително с използването на визови инструменти, ще станат основа за предприемане на симетрични и/ или асиметрични ответни мерки срещу американските медии", отбеляза Захарова.

Базираната във Франция организация "Репортери без граници" класира Русия на 162 място от 180 страни в проучването на свободата на печата, а Съединените щати се нареждат на 55 място. Норвегия е на първо място, а Еритрея е на последното.

След нахлуването в Украйна през 2022 г. Русия затегна контрола върху информацията и медиите, което доведе до закриването на последните значими независими новинарски издания. Редица журналисти и активисти бяха определени като "чуждестранни агенти".

Много западни новинарски организации напуснаха Москва, а арестът на кореспондента на Wall Street Journal Евън Гершкович през 2023 г. тласна много повече журналисти да напуснат страната. Към момента почти няма останали американски журналисти в Русия.

Русия се стреми да повлияе на изборите в САЩ и да отслаби подкрепата за Украйна

Русия се стреми да повлияе на изборите в САЩ и да отслаби подкрепата за Украйна

Москва може по-специално да се възползва от противоречията в американското общество, смятат служители на разузнаването.

Руски официални лица твърдят, че западните медийни групи отразяват снизходително Украйна, пристрастно отразяват войната и прекалено негативно отразяват Русия. Западните медийни групи пък уверяват, че се опитват да осигурят балансирано отразяване.

RT отговори с насмешка на обвиненията на САЩ.

"Три неща са неизбежни в живота: смъртта, данъците и намесата на RT в изборите в САЩ", изтъкнаха от медията.

През юни Кремъл отхвърли като абсурдни твърденията на американското разузнаване, че Русия се опитва да се намеси в президентските избори и заяви, че американските шпиони възнамеряват да представят Русия като враг.

По-рано американското разузнаване установи, че Москва се е опитала да се намеси в изборите през 2016 г. и 2020 г. Руски официални представители предполагат, че Съединените щати също са се намесвали във вътрешните им работи.

Путин: Президентските избори в САЩ не променят нищо за Русия

Путин: Президентските избори в САЩ не променят нищо за Русия

"Смятаме, че по същество нищо сериозно няма да се случи", каза руският лидер по време на среща с ръководители на световни информационни агенции