Русия ще "защитава" интересите на православните вярващи в Украйна в случай на насилие, след като Вселенската патриаршия, чието седалище е в Истанбул, се съгласи да признае независимостта на Украинската православна църква. Това обявиха от Кремъл, цитирани "Франс прес".

"Русия, защитавайки интересите на руснаците и рускоговорящите... защитава интересите на православните вярващи", коментира говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, отговаряйки на въпрос относно информациите в руските медии, че украински радикали планират да щурмуват религиозни обекти под юрисдикцията на Московската патриаршия следващата седмица.

Руската православна църква къса отношенията с Вселенската патриаршия

Руската православна църква къса отношенията с Вселенската патриаршия

Заради предоставянето на автокефария на Украинската православна църква

Той заяви, че в случай на "незаконни" събития, такива мерки биха били "изключително политически и дипломатически".

"Това е, ако украинските власти не са в състояние да удържат положението в рамките на закона, ако се превърне в някакво грозно насилие", допълни Песков.

Светият синод на Вселенската патриаршия, председателстван от Вселенския патриарх Вартоломей I, вчера обяви, че е постигнал съгласие да признае независимостта на Украинската православна църква, която исторически е била под шапката на Москва.

Този ход беше посрещнат с ярост от руския патриарх Кирил, който ефективно ще загуби влияние над хиляди енории, ако решат да се отделят и да се присъединят към новата независима църква.

Порошенко: Вселенската патриаршия вече даде автокефалия на църквата на Украйна

Порошенко: Вселенската патриаршия вече даде автокефалия на църквата на Украйна

Вселенската патриаршия напредва с автокефалията на Украинската православна църква

Песков заяви, че Кремъл е "много загрижен" относно решението, тъй като "всичко, което се случва в света на православието, е въпрос на засилен интерес за руското правителство".

Той обаче увери, че Кремъл не се намесвал в църковните дела.

Миналия месец ръководителят на Киевско-Печерската лавра, голям манастир в украинската столица, използван от Украинската православна църква към Московската патриаршия, заяви, че е чул за "заплахи", че украинските националисти ще се опитат да нахлуят в "свещени места" на 14 октомври.

14 октомври е празник в Украйна, а през последните години крайнодесни и националистически групи организираха митинги и шествия в Киев.