Руската православна църква ще трябва да скъса евхаристийните отношения с Константинопол (Вселенската патриаршия) заради раздялата с Украинската православна църква. Това обяви говорителят на руския патриарх Кирил, цитиран от "Интерфакс".

Вчера Светият синод на Вселенската патриаршия, чието седалище се намира в Истанбул, подкрепи искането на Украйна за независима, "автокефална" църква и отмени анатемата срещу украинския патриарх Филарет, който се надява да ръководи независимата украинска църква.

Порошенко: Вселенската патриаршия вече даде автокефалия на църквата на Украйна

Порошенко: Вселенската патриаршия вече даде автокефалия на църквата на Украйна

Вселенската патриаршия напредва с автокефалията на Украинската православна църква

Според властите в Киев решението на Вселенската патриаршия е жизненоважна стъпка срещу намесата на Русия в работите на страната, но руското духовенство се противопоставя остро на най-голямото разцепление в християнството от хиляда години.

Продължилото три дни заседание на Светия синод на Вселенската патриаршия, председателствано от Вселенския патриарх Вартоломей I, одобри искането за "автокефална" (независима) църква.

Синодът ще "пристъпи към предоставяне на автокефалия на църквата на Украйна".

Руската църква предупреди за протести в Украйна при автокефалия

Руската църква предупреди за протести в Украйна при автокефалия

Вселенският патриарх се очаква да вземе решение

Синодът взе няколко решения, за да павира пътя на Украйна за създаването на нейна църква, включително за възстановяването на правата на украинския патриарх, отлъчен от Руската православна църква заради това, че поведе украинската църква към отделяне от руската в началото на 1990-те години.

Свадата във връзка с духовното бъдеще на Украейна произтича от отравянето на отношенията между Киев и Москва след анексирането на Крим от Русия през 2014 г. и конфликта в Източна Украйна, при който загинаха повече от 10 000 души.

Украйна обвинява Руската православна църква в прокарване на гибелно влияние на нейна територия, позволявайки да бъде използвана като инструмент на Кремъл за оправдание на руския експанзионизъм и подкрепа на проруските сепаратисти в Източна Украйна.

"Решенията на Вселенския патриарх и синода най-накрая разсейват имперските илюзии и шовинистичните фантазии на Москва", коментира украинският президент Петро Порошенко, допълвайки: "Това е въпрос на нашата независимост, национална сигурност, държавност, въпрос на световната геополитика."

Руската православна църква сравни ходовете на Украйна за независимост с Великата схизма от 1054 г., която разделя западното и източното християнство и предупреди, че те могат да доведат до необратим разрив в световната православна общност.

Говорителят на руския патриарх Кирил заяви, че Константинопол е "прекрачил червената линия", отменяйки анатемата срещу патриарх Филарет. Кремъл също изрази недоволството си, заявявайки, че се противопоставя на всичко, което води до разделение на православната вяра.

Филарет коментира, че решението на Вселенската патриаршия е павирало пътя на Украйна да обедини трите си основни православни течения в нова независима църква.