Русия се приближи до потенциално неизпълнение на международния си дълг, информира Агенция Ройтерс. Страната плащаше на притежателите на доларови облигации в рубли и заяви, че ще продължи да прави това, докато валутните й резерви са блокирани от санкции.

Съединените щати в понеделник попречиха на Русия да изплати на притежателите на държавния дълг над 600 милиона долара от резерви, държани в американски банки, заявявайки, че Москва трябва да избира между изчерпване на доларовите си резерви или неизпълнение.

Русия не е имала неизпълнение по външния си дълг от времето на болшевишката революция през 1917 г.

"Това ускорява времевата линия, когато Русия изчерпва място по отношение на желанието и способността да плаща", каза в понеделник управител на фонд, който имаше една от облигациите с падеж.

Кремъл заяви, че ще продължи да плаща задълженията си.

"Русия разполага с всички необходими ресурси, за да плати дълговете си. Ако тази блокада продължи и плащанията, предназначени за изплащане на дълговете, бъдат блокирани, бъдещото плащане може да се извърши в рубли", заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

С общо 15 международни облигации с номинална стойност около 40 милиарда долара в обращение, Москва успя да извърши серия от валутни купони по своите еврооблигации, преди Съединените щати да спрат подобни транзакции.

Министерството на финансите на Русия заяви в сряда, че трябва да плати рубли на притежателите на своите деноминирани в долари еврооблигации с падеж през 2022 и 2042 г., тъй като чуждестранна банка отказа да обработи нареждане за плащане на стойност 649 милиона долара към инвеститорите. притежатели на държавен дълг.

От министерството на финансите добавиха, че чуждестранната банка, която не е посочила, е отказала нареждането на Русия да плати купони по двете облигации и също така не е успяла да обработи плащане по еврооблигация, дължима през 2022 г.

Способността на Русия да изпълни дълговите си задължения е в светлината на прожекторите след широко разпространените санкции в отговор на това, което Москва нарича "специална военна операция" в Украйна, замрази почти половината от нейните резерви и ограничен достъп до глобални платежни системи.

САЩ спря плащането на руски облигации

САЩ спря плащането на руски облигации

Този ход цели да засили натиска върху Москва