Съединените щати спряха руското правителство в понеделник да изплаща на притежателите на своя държавен дълг над 600 милиона долара от резерви, държани в американски банки, информира Агенция Ройтерс. Този ход, цели да засили натиска върху Москва и да стопи доларите, които тя притежава.

Съгласно въведените санкции след нахлуването на Русия в Украйна на 24 февруари, валутните резерви, държани от руската централна банка в американските финансови институции, бяха замразени.

Но Министерството на финансите позволяваше на руското правителство да използва тези средства за извършване на купонни плащания по държавен дълг, деноминиран в долари, за всеки отделен случай.

В понеделник, тъй като най-голямото от плащанията настъпи, включително плащане на главница от 552,4 милиона долара по падежна облигация, правителството на САЩ реши да прекъсне достъпа на Москва до замразените средства, според говорител на Министерството на финансите на САЩ.

Купонно плащане от 84 милиона долара също беше дължимо в понеделник по суверенна доларова облигация от 2042 г.

Този ход имаше за цел да принуди Москва да вземе трудното решение дали ще използва долари, до които има достъп, за плащания по дълга си или за други цели, включително подкрепа на военните си усилия, каза говорителят.

Русия е изправена пред исторически фалит, ако реши да не го направи.

"Русия трябва да избира между източване на оставащите ценни доларови резерви или нови приходи, или неизпълнение", добави говорителят.

US прокурори: Руски олигарси се опитват да се скрият от санкциите

US прокурори: Руски олигарси се опитват да се скрият от санкциите

Трескаво се прехвърлят активи