Посланикът на Русия в САЩ Анатолий Антонов обяви, че Москва ще отхвърли удължаването на договора Нов СТАРТ, ако бъде предложено в последния момент, съобщава американският сайт Axios.

Говорейки на конференция за международната ядрена политика Антонов е предположил, че договорът ще бъде изоставен, ако той не бъде сключен преди новата американска администрация да положи клетва след президентските избори в САЩ през 2020 г.

Путин предложил на Тръмп да удължат СТАРТ с пет години

Путин предложил на Тръмп да удължат СТАРТ с пет години

Документът е озаглавен "Диалог по въпроса за контрола над оръжията"

СТАРТ изтича през февруари 2021 г., а руският дипломат подчерта, че прилагането на ядреното споразумение с Иран се е провалило заради промяната на американската администрация след избирането на Доналд Тръмп за президент. Администрацията на предишния президент Барак Обама подписа ядреното споразумение с Техеран, но настоящата администрация взе решение да оттегли САЩ от споразумението.

Въпреки това Антонов призова за продължаване на преговорите, свързани с договорите за контрол на оръжията. По-рано Вашингтон обяви решението си да се откаже от Договора за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег, сключен между САЩ и СССР през 1987 г. Руският президент Владимир Путин заяви, че този ход може да доведе до разпадане на системата на международната сигурност, тъй като заплашва редица международни споразумения.

Путин подписа указ за излизането на Русия от договора за ракетите

Путин подписа указ за излизането на Русия от договора за ракетите

С това договорът от 1987 г. между СССР и САЩ спира да действа