Русия би приела посланикът й да се върне в Киев, а украинският посланик - в Москва. Това заяви руският външен министър Сергей Лавров, цитиран от "Спутник".

"Украйна изтегли посланика си от Русия и заплаши да прекъсне дипломатическите отношения. Въпреки това сега се споменава, че е вероятно украинският президент Володимир Зеленски да реши отново да има посланици у нас. Ние няма да сме против", подчерта началникът на руската дипломация.

Лавров подчерта, че дори при настоящите условия Москва и Киев поддържат тесни връзки в сферата на икономиката, транспорта, хуманитарните отношения и др.

Украйна с нови искове срещу Русия

Украйна с нови искове срещу Русия

Москва многократно отрича обвиненията

"Разбира се, не е разумно постоянно да се издигат бариери, било то за въздушната свързаност, за железопътния транспорт или просто за комуникацията", категоричен бе министърът, който отново подчерта, че Русия има интерес да запази контактите си с Украйна.

Според него САЩ са заинтересувани конфликтът в източната част на Украйна да продължи.

Изглежда, поддържането на този конфликт в контролирана фаза отговаря на геополитическите интереси на Съединените щати в постсъветското пространство, отбеляза Лавров.

По негови думи Москва знае, че на срещата на Нормандската четворка (Германия, Франция, Русия и Украйна) в Париж през декември Киев е отказал да изтегли войските си от цялата разделителна линия в Донбас, подчинявайки се на инструкциите на Вашингтон. Според него Белият дом "не иска да се спазват Минските споразумения нито линията на контакт да е сигурна и от двете страни".