Руският военен министър Сергей Шойгу коментира засилената дейност на НАТО близо до руските граници, съобщават руски медии.

"Целият шум, създаден от западните медии около военните учения "Запад-2017" е просто прикритие за увеличената активност на силите на НАТО близо до руските и беларуските граници", подчерта Шойгу.

Според министъра НАТО разработвал начини за използване на ядрени оръжия.

Изявлението на висшия руски политик идва на фона на неотдавнашното решение на министрите на отбраната на страните членки на НАТО за създаване на още два командни центъра, като по този начин се подобри движението на войските в Европа.

НАТО с нови командни центрове в Европа

НАТО с нови командни центрове в Европа

Това стана ясно след срещата на военните министри

Няколко страни членки на НАТО от Източна Европа многократно изразиха загриженост заради военните учения "Запад-2017", които бяха проведени между 14 и 20 септември в Русия и Беларус, твърдейки, че руските войски, разположени в Беларус за ученията, могат да останат в страната след маневрите, като по този начин представляват заплаха за сигурността им.

Нещо повече, Русия твърдеше, че в ученията ще участват около 13 хил. военнослужещи, но според Запада в маневрите са били хвърлени повече от 100 хил. военни.

Русия и Беларус многократно отхвърлиха тези твърдения, като според тях те били изцяло отбранителни и не представлявали никаква заплаха за източноевропейските страни.

НАТО "вкарва в правия път" Русия

НАТО "вкарва в правия път" Русия

Русия нарушила Договора за ядрените сили със среден обсег