Изгонването на двама руски дипломати от Гърция е неоснователно и може сериозно да навреди на двустранните отношения. Това обявиха от руското външно министерство, цитирани от руските медии.

"Вашингтон... стои зад антируското решение на правителството на Гърция", се подчертава в изявлението на руското външно ведомство.

Гърция гони двама дипломати на Русия

Гърция гони двама дипломати на Русия

Забранява на още двама да влизат в Гърция

Оттам добавиха, че гръцката страна не била предоставила никакво оправдание за експулсирането на руските дипломати от Гърция, подчертавайки, че Москва разглежда инцидента като абсолютно безпочвен.

"Разглеждаме тези действия като абсолютно неразумни, непотвърдени от фактите на гръцката страна, което противоречи на естеството на нашите двустранни отношения и е в състояние да предизвика сериозни щети", допълват руските власти.

От руското външно министерство отбелязаха, че са привикали гръцкия посланик в Москва, за да протестират срещу експулсирането на двама руски дипломати от Атина.

Русия отвръща на Гърция, гони двама гръцки дипломати

Русия отвръща на Гърция, гони двама гръцки дипломати

Това била рутинна практика

По-рано този месец гръцкият в. "Катимерини" съобщи, че Гърция изгонила двама руски дипломати и е забранила на още двама да влизат в страната заради подривни действия срещу националната сигурност на страната.

Москва обеща да даде реципрочен отговор на експулсирането на руските дипломати от Гърция.

По-рано днес от Държавния департамент на САЩ приветстваха решението на Гърция да изгони руските дипломати, които са обвинени във финансирането на организации, които протестират срещу споразумението за името на Македония, подписано от Атина и Скопие през миналия месец. 

"Ние подкрепяме Гърция, която защитава суверенитета си. Русия трябва да прекрати дестабилизиращото си поведение", настоя говорителката на Държавния департамент.