Положението с руския опозиционен лидер Алексей Навални не трябва да се отразява на "Северен поток 2". Това обяви заместник външният министър на Русия Александър Грушко, цитиран от "Новости".

Вчера американският президент Доналд Тръмп заяви, че ще подкрепи спирането на строителството на газопровода, ако за това се застъпи Германия.

Грушко припомни, че Вашингтон "последователно и систематично" се бори срещу "Северен поток 2". В същото време той се надява европейските държави да намерят сили да заявят своите национални интереси, за да не се "окажат във васално положение" по отношение на САЩ.

Меркел обвързва бъдещето на "Северен поток 2" с разследването за Навални от Русия

Меркел обвързва бъдещето на "Северен поток 2" с разследването за Навални от Русия

Ново развитие по казуса

"Чуваме всички тези изявления, които се правят. Но нашата позиция е добре известна, това е търговски проект, той трябва да остане извън политиката, тъй като укрепва енергийната сигурност на самата Европа, създава платформа за развитие на икономическо сътрудничество и, разбира се, изхождаме от факта, че тези интереси в крайна сметка трябва да надделеят", коментира руският дипломат пред репортери в Никозия.

Дискусиите около бъдещето на "Северен поток 2" се възобновиха с нова сила, след като Берлин, позовавайки се на военни медици, заяви, че Навални е бил отровен с вещество от групата бойни вещества "новичок".

Тръмп оневини Русия за Навални

Тръмп оневини Русия за Навални

Позиция на Белия дом

Тръмп заяви, че няма доказателства за участието на Русия в отравянето на Навални, но добави, че няма причина да се съмнява в заключенията на германските специалисти. В САЩ обаче не са ги виждали.

Редица германски политици се обявиха за спиране на строителството на газопровода, но германският канцлер Ангела Меркел заяви, че тези два въпроса трябва да се разглеждат отделно.

САЩ, които прокарват своя втечнен природен газ в ЕС, отдавна активно се противопоставят на проекта. През декември 2019 г. Вашингтон наложи санкции срещу "Северен поток 2", като поиска компаниите, участващи в полагането на тръбите, незабавно да спрат строителството.

Великобритания привика посланика на Русия заради Навални

Великобритания привика посланика на Русия заради Навални

"Напълно неприемливо е, че е използвано забранено химическо оръжие"