Русия настоява НАТО да отмени или отложи военните упражнения, планирани на територията на Грузия за следващия месец.

Това обяви постоянният представител на Русия в НАТО Дмитрий Рогозин, цитиран от БиБиСи. Той описа планираните маневри като „абсурд и провокация".

В тази връзка Рогозин е разговарял лично с досегашния секретар на организацията Схефер и е настоял НАТО да се въздържи от плануваните действия.

Очаква се във военните упражнения да бъдат ангажирани над 1 300 войници от 19 държави. Те ще започнат на 6 май и ще продължат до 1 юни. Планирани са за реализация на територия на 20 километра източно от грузинската столица Тблиси.

Според говорителя на организацията Робърт Псетцел в маневрите на НАТО няма да има никакъв елемент на изненада. Той допълни, че в упражненията ще са ангажирани единствено хора, но не и тежка военна техника.

БиБиСи отбелязва, че според говорител на НАТО, действията на Алианса в района са били планирани още преди руско-грузинския конфликт в Южна Осетия миналата година. Рогозин обаче категорично отхвърли това твърдение.

Войната е форсмажорно обстоятелство, подчерта представителят. По думите му, да провеждаш военни упражнения в страна, в която до вчера е имало война, е невъзможно.

Грузия не се отказва от амбицията си да се присъедини към НАТО. Стремеж, който среща острата реакция на Русия, припомня БиБиСи.