Руските военни са осуетили настъплението на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) в посока на Лисичанск (Донецка област) и на Николаев-Кривой Рог (Херсонска област), съобщи говорителят на руското министерство на отбраната генерал-лейтенат Игор Конашенков, цитиран от Руската служба на Би Би Си.

Според него Въоръжените сили на Украйна са направили неуспешни опити за нападение край населените места Стреповка в Донецка област и Брускинское в Херсонска област.

Конашенков каза още, че руската армия е нанесла нови морски и въздушни удари на далечни разстояния срещу украински военни и енергийни обекти.

"Ударени са всички определени съоръжения", каза той.

По-рано украинските власти съобщиха, че сутринта на 17 октомври Киев е бил атакуван от руски безпилотни самолети камикадзе, иранско производство. Един от тях се е ударил в многоетажна сграда. Известно е, че най-малко един човек е загинал при атаката. Украинският вътрешен министър Денис Монастирски каза, че "няколко души са загинали" в различни украински градове.

Конашенков не коментира обвиненията за атаки с дронове камикадзе.

ЕС проверява замесен ли е Иран във войната в Украйна

ЕС проверява замесен ли е Иран във войната в Украйна

Съюзът може да наложи нови санкции срещу Техеран

Ръководителят на украинските железници Александър Камишин потвърди, че е имало удари в района на централната жп гара в Киев. При ударите в този район няма жертви, пътниците са в безопасност.

Ръководителят на украинската президентска администрация Андрий Ермак заяви, че столицата е била атакувана от безпилотни дронове камикадзе.

Според украински източници Русия е обстрелвала и други региони в страната, освен украинската столица Киев. Съобщения за взривове имаше и от областите Суми, Днепропетровск и Одеса. Според информационната агенция dpa руски военни блогъри, близки до Кремъл, съобщават за обстрел на енергийната инфраструктура на страната.

По последни данни четири са били взривовете в столицата Киев тази сутрин, два от които в централния Шевченски регион. Един от ударите е бил по многоетажна жилищна сграда.

Движението на влаковете и метрото в града не е преустановено, но кметът Виталий Кличко предупреди, че някои части на града са затворени за автомобилно движение.

ISW: Украйна трябва да си върне контрола над стратегически райони

ISW: Украйна трябва да си върне контрола над стратегически райони

Районите, които Русия анексира