Военните на Русия опровергаха твърденията на колегите си от Турция за смъртта на десетки сирийски войници в Идлиб, като настояха, че "безотговорните изявления на Турция" могат да доведат само до ескалация на положението и до прибързани решения, съобщават руските медии.

"Центърът за помирение на враждуващите страни (на Русия) обръща внимание на отговорността на служителите от турското министерство на отбраната за предоставяне на невярна информация на държавното ръководство на страната в зоната за деескалация в Идлиб", се изтъква в изявлението на свързания с руското военно министерство център.

"Такива безотговорни изявления само допринасят за ескалирането на положението и за вземането на прибързани решения, които не отговарят на взаимните интереси на Русия и Турция", предупреди Центърът за помирение на враждуващите страни.

Турция унищожила 101 цели в Сирия в отговор на атака срещу нейни войници в Идлиб

Турция унищожила 101 цели в Сирия в отговор на атака срещу нейни войници в Идлиб

Нанесла удари срещу общо 115 сирийски цели

По-рано през деня турските военни съобщиха за "неутрализирането" на 63 сирийски военнослужещи. Преди дни Анкара съобщи за унищожаването на 101 сирийски цели при нападения срещу 115 цели на сирийската армия в отговор на нападението в понеделник срещу турски наблюдателен пункт в Идлиб, при което загинаха няколко турски войници.

"Подобни изявления за "обстрела" на сирийските правителствени сили от части на въоръжените сили на Турция и освен това за смъртта на сирийски войници като резултат, са неверни", подчертават от руския център.

Русия съобщи за загинали руски и турски военнослужещи в Идлиб

Русия съобщи за загинали руски и турски военнослужещи в Идлиб

За 14 дни "терористите" били извършили повече от 1000 нападения

Също днес турските военни съобщиха, че са извършили поредица от въздушни удари срещу кюрдските райони в Северен Ирак, убивайки шестима членове на Кюрдската работническа партия, която води партизанска война с нисък интензитет с Анкара в продължение на няколко десетилетия.

Напрежението в Северна Сирия започна да ескалира по-рано този месец, след като осем турци бяха убити при обстрел, извършен от сирийските сили срещу един от наблюдателните пунктове на Турция в Идлиб. Турските войници отговориха с въздушен удар, при който твърдят, че са убили 76 сирийски военнослужещи.

Идлиб е една от четирите зони за деескалация, създадени в Сирия от Русия, Иран и Турция през 2017 г. Смята се, че в региона се намират десетки хиляди терористи, както и стотици хиляди цивилни. В края на годината сирийската армия започна операция в региона, след като многократни атаки срещу сирийски военни позиции от екстремисти отнеха живота на десетки военнослужещи.

Дамаск обеща да продължи да се сражава срещу терористичните групи в Идлиб и в цялата страна, независимо от неотдавнашните турски заплахи за намеса, и обвини турският президент Реджеп Тайип Ердоган в подкрепа, въоръжаване и обучение на терористични групировки в региона.