Руското министерство на отбраната се похвали с видео, което показа как кораб на руските военноморски сили нанася едновременно осем удара с крилати ракети "Калибр" по инфраструктурата на украинските въоръжени сили. На кадрите се вижда как осем крилати ракети от корабната ракетна система "Калибр" се изстрелват последователно от кораб в морето.

На друго видео се вижда как три ракети "Бастион" се изстрелват последователно от крайбрежни позиции.

Публикуването на видеото съвпадна с редовния брифинг на говорителя на министерството Игор Конашенков, който докладва, че вчера вечерта руските военни са унищожили голям арсенал северозападно от град Ровно в Украйна. Това е станало с прецизни оръжия с морско базиране, заяви Конашенков, цитиран от "Новости".

Вечерта на 22 март прецизни оръжия с далечен обсег на действие, разположени в море, нанесоха удар по арсенал в село Оржев, на 14 км северозападно от град Ровно. В резултат на удара беше унищожен голям арсенал с оръжия и военна техника на украинските въоръжени сили, включително и такива, които идват от западни страни", каза Конашенков.

Според говорителя на Министерството на отбраната от началото на специалната военна операция са унищожени 184 самолета и хеликоптера на украинските военновъздушни сили, 246 безпилотни летателни апарата, 189 зенитно-ракетни системи, 1558 танка и други бойни бронирани машини, 156 ракетни установки, 624 полеви артилерийски и минохвъргачни оръдия и 1354 единици специална военна техника.

На брифинга отново не бяха дадени данни за жертви и ранени.

Без крака, ръце и очи – как в Беларус лекуват  осакатени руски войници под взора на ФСБ

Без крака, ръце и очи – как в Беларус лекуват осакатени руски войници под взора на ФСБ

Самият Лукашенко каза, че руски войници се лекуват в Гомел, Мозир...

Русия само веднъж до този момент е обявявала брой убити и ранени свой хора - на 2 март, когато бе потвърден броя от под 500 души.

Цифрата от 10 000 руски войници, убити във войната в Украйна, е "разумна оценка", според западни анализатори. Обичайно това означава, че още 30-40 000 руски войници са ранени или по някакъв друг начин инвалидизирани.

Русия все още разполага с "много сили и ресурси", така че е способна да продължи "изтощителния позиционен конфликт за известно време", пише BBC.

"Особено внимателни сме към моралния дух на руските войски и тяхната воля да продължат войната в ситуация, в която се налага да се сражават в населени места, в друга славянска страна. Конфликтът е с различен мащаб", отбелязва източникът.

Най-вероятният сценарий изглежда по-скоро продължаване на сегашната ситуация, отколкото значителна промяна, независимо дали Русия ще постигне целите си или ще изгони руските войски от Украйна, добави източникът.