Без крака, ръце и очи, прегладнели и дезориентирани - източници на ДВ разказват как в беларуски болници лекуват осакатени руски войници - под зоркия контрол на ФСБ:

Според беларуски медии и съобщения в Телеграм много ранени руски войници се транспортират за лечение в Беларус, а оттам се прехвърлят в Русия. Самият президент Лукашенко каза, че руски войници се лекуват в Гомел, Мозир и в още един беларуски град. Според източник на ДВ много от ранените попадат именно в Мозир: "Често те са без крака, без ръце, без очи". Някои войници постъпвали прекалено късно и вече имали рани от залежаване. "Ако ги бяха изпратили навреме, крайниците им можеше да бъдат спасени", казва източникът.

Според него някои от ранените преди това не били получавали нищо за ядене в продължение на дни, били дезориентирани, не можели да разберат къде се намират и само се молели да се обадят на родителите си. "Тези пациенти са набор 2003 година. Това са още деца", казва източникът пред ДВ.

"Оперират нонстоп, до 50 души на нощ"

Друг източник на ДВ, добре запознат със ситуацията на място, потвърждава, че в болница в региона на Гомел "оперират нонстоп" - до 50 души на нощ. В повечето случаи хирурзите били принудени да ампутират крайници. "Болницата е пълна", казва източникът и моли да не се съобщава местонахождението ѝ.

Множество различни източници на ДВ съобщават, че в Беларус докарват не само ранени, но и убити руски войници. Но нито един от събеседниците ни не разполага с точни данни за броя на убитите.

Много от лекарите, с които ДВ се свърза, отказаха да говорят за медицинските грижи, полагани за руски военни. Според двама от събеседниците ни лекарите е трябвало да подпишат декларация, че ще пазят мълчание по въпроса.

Беларуската фондация за медицинска солидарност констатира, че всички болници се контролират строго. "Сътрудници на тайните служби ФСБ работят на място - в самите болници, всички сгради са под наблюдение. Лекарите, за които е имало съмнения, че може да разкажат нещо, са били отстранени от болниците. На тяхно място са сега руснаци", твърдят от неправителствената организация и добавят, че много от лекарите и сътрудниците на болниците са обзети от страх и не желаят да разговарят с никого. "Всички ранени, които не са с непосредствена опасност за живота, се извозват към Русия", казва още говорител на фондацията.

Беларуското Министерство на здравеопазването не дава никакви сведения за ранените руски войници. Защо се пази толкова стриктно мълчание? Политологът Сиархей Бохдан от Свободния университет в Берлин смята, че беларуските власти не целят да засекретят данните. По-скоро ставало дума за една утвърдена в страната традиция на дисциплината и бюрокрацията.

Лукашенко е бил поставен пред свършен факт?

Бохдан смята още, че Лукашенко не желае да участва в руската инвазия в Украйна и се съпротивлява "с всички сили" срещу това да бъде замесен. "За Беларус е важно да покаже, че не предприема нищо срещу Украйна по своя воля, но е принудена да си сътрудничи с Русия. Приемането на руски войници в беларуски болници би могло да се възприеме като по-мека форма на участие във войната на страната на Русия. От хуманитарна гледна точка обаче това не представлява участие във войната", казва политологът.

Що се отнася до транспортирането на руска военна техника през територията на Беларус, Бохдан смята, че Лукашенко просто е бил поставен пред свършен факт. В полза на тази теория говори обстоятелството, че Беларус така и не предприе мерки, за да се подготви за военни действия по граничната фронтова линия, казва експертът. Поради същата причина, добавя той, ранените руски войници сега се лекуват не във военни болници, а в цивилни здравни заведения.