Руският президент Владимир Путин e заявил на севернокорейския лидер Ким Чен Ун желанието си двете страни да "разширят всеобхватните и конструктивни двустранни отношения с общи усилия". Това съобщи "Ройтерс" в понеделник, като цитира държавните медии на Пхенян.

В ДНР очакват бригади от Северна Корея да възстановяват разрушенията от войната

В ДНР очакват бригади от Северна Корея да възстановяват разрушенията от войната

Денис Пушилин води вече преговори

В писмо до Ким за деня на освобождението на Корея Путин пише, че по-тесните връзки ще бъдат в интерес на двете страни и ще помогнат за укрепване на сигурността и стабилността на Корейския полуостров и региона на Североизточна Азия.

Ким също изпрати писмо до Путин, в което се казва, че руско-севернокорейското приятелство е било изковано през Втората световна война с победата над Япония, която е окупирала Корейския полуостров.

"Стратегическото и тактическо сътрудничество, подкрепа и солидарност" между двете страни оттогава достигнаха ново ниво и са общите им усилия да осуетят заплахи и провокации от враждебни военни сили, каза Ким в писмото. KCNA не идентифицира враждебните сили, но обикновено използва този термин за обозначаване на Съединените щати и техните съюзници.

Ким прогнозира, че сътрудничеството между Русия и Северна Корея ще се разрасне въз основа на споразумение, подписано през 2019 г., когато се срещна с Путин.

Припомняме, че през юли Северна Корея призна две подкрепяни от Русия отцепнически "народни републики" в Източна Украйна за независими държави и официални лица издигнаха перспективата севернокорейски работници да бъдат изпратени в районите, за да помогнат в строителството и друга работна ръка. 

Северна Корея също призна независимостта на ДНР

Северна Корея също призна независимостта на ДНР

Денис Пушилин обяви поредна дипломатическа победа

Украйна, която се съпротивлява на руска инвазия, описана от Москва като "специална военна операция", незабавно прекъсна отношенията си с Пхенян заради този ход.