Русия включи в черния си списък със санкции висши служители от специалните служби на Германия, на които щяло да бъде отказано влизане в страната. Това обявиха от руското външно министерство, цитирани от руските медии.

Според ведомството Германия отдавна настоява, че е имало "руска следа" в кибератаките срещу германския парламент през 2015 г. и това било направено, за да се създаде претекст за въвеждането на нов пакет от едностранни санкции срещу Русия чрез ЕС.

ЕС наложи санкции на руското ГРУ заради кибератаката срещу Бундестага

ЕС наложи санкции на руското ГРУ заради кибератаката срещу Бундестага

Санкциониран е и шефът на ГРУ...

Освен това германските власти били пренебрегнали предложенията на Москва за извършване на двустранни експертни заключения, добавиха от руското външно министерство.

"В отговор на гореспоменатите деструктивни действия от страна на Европейския съюз, Москва реши да разшири списъка с германски граждани, на които е забранено влизането в Русия. Според дипломатическия принцип на реципрочност висши служители на германските структури за сигурност и разузнаване, които са част от системата на германското министерство на отбраната, са избрани за нови лица в руския списък със санкции", уточниха от руското външно министерството.

Оттам добавиха, че Москва си запазвала правото да "използва мерки за отговор" в бъдеще, ако Германия продължи конфронтациите.

"Системата хайли лайкли е налице": Русия отрича хакерски атаки срещу Бундестага

"Системата хайли лайкли е налице": Русия отрича хакерски атаки срещу Бундестага

Обвиненията на Германия били непотвърдени спекулации

Забраната за влизане на официалните германски лица е наложена във връзка с твърденията на Германия за "руска следа" в кибератаката срещу Бундестага през 2015 г.

През май руският посланик в Германия Сергей Нечаев беше привикан в Министерството на външните работи в Берлин, след като германската прокуратура издаде международна заповед за арест на руския гражданин Дмитрий Бадин, заподозрян в участие в хакерска атака срещу Бундестага през пролетта на 2015 г. Берлин смята, че Бадин е бил служител на руското военно разузнаване (ГРУ) в момента на нападението.

Европейският съюз и Великобритания санкционираха през октомври една руска организация и двама руски граждани, включително Игор Костюков, началник на Главното управление на Генералния щаб на руските въоръжени сили, заради предполагаемото им участие в организирането на кибератаки срещу германския парламент.

Германия привика посланика на Русия за кибератаката по Бундестага

Германия привика посланика на Русия за кибератаката по Бундестага

Заплаши с налагане на санкции