ЕС прие нови санкции срещу Русия заради кибератаките срещу германския Бундестаг през периода април.май 2015 г., предаде Дойче веле. Те засягат две физически и едно юридическо лице.

Под ударите на санкциите попадат шефът на руското военно разузнаване ГРУ Игор Костюков и още един офицер - Дмитрий Бадин. Мерките засягат и 85-и Главен център на спецслужбата към главното управление на руския Генерален щаб, специализиран в криптографията.

Налагат им се визови забрани, а имуществото им на територията на ЕС е запорирано, се казва в официален документ на ЕС.

Същевременно на физическите и юридическите лица от ЕС се забранява да предоставят финансови средства на санкционираните лица.

В прессъобщение на Европейския съвет от 22 октомври се посочва, че вече на 8 физически и 4 юридически лица са наложени санкции за кибератаки срещу ЕС и страните-членки на общността.

В резултат на кибератаката срещу Бундестага през 2015 г. IT-инфраструктурата на германския парламент беше напълно блокирана. Наложи се в Бундестага да бъде изключен интернетът за няколко дни.

Хакерите източиха значителен обем информация и разбиха мейлите на редица депутати, както и на канцлера Ангела Меркел.

През май 2020 г. Меркел обяви, че Русия стои зад хакерската атака. Тя определи като чудовищен факта, че следите на престъплението водят към руските спецслужби. Тя посочи също, че нейният офис, както и други офиси са били обект на шпионаж.

На 5 май федералната прокуратура на Германия издаде заповед за арест на Дмитрий Бадин.