Руските въоръжени сили са унищожили петролна рафинерия край Одеса и три склада за гориво и смазочни материали, откъдето са идвали доставките на гориво за украинската армия в посока Николаев.

Ударите по Одеса потвърди на сутрешния си брифинг говорителят на руското министерство на отбраната Игор Конашенков.

Той съобщава и че руснаците са свалили два украински дрона. През нощта руската авиация е ударила и 51 военни обекта на украинска територия. В сутрешната сводка се съобщава за успехи край Барвенково, Славянск, Константиновка и Кръстище, както и в 32 опорни пункта и райони, в които е съсредоточено военно оборудване на ВСУ. Изброяват се неутрализирани украински технически съоръжения, без да се посочват региони, където това е станало.

От страна на Украйна бе съобщено за удари по инфраструктурни обекти в Одеса. По първоначални данни няма жертви. Повече подробности не се дават. 

Експлозии събудиха Одеса
Обновена

Експлозии събудиха Одеса

Напрежение в стратегически град

Едновременно с това руското министерство на отбраната публикува видеоклип, на който се вижда как бойни хеликоптери унищожават скрити позиции на украинската армия с помощта на управляеми ракети "Вихър".

На кадрите е показана бойната работа на Ка-52 от излитането до кацането, включително изстрелването на неуправляеми ракети от клекнало положение. Записът на екрана на оператора на оръдието показва изстрелването и полета на ракетата Vortex, както и поразяването на цел.

Защо Русия обстрелва на изгрев слънце?

Защо Русия обстрелва на изгрев слънце?

Текстът на една съветска песен от 1941 г. е повторен изцяло от Владимир Путин

Експертите очакваха подобна операция край Одеса през първите седмици на войната, но в края на първия месец се съгласиха, че това би било твърде рисковано без контрол над Николаев, който руската армия не може да превземе. Изследователите от Conflict Intelligence Team пишат, че руските сили може да не разполагат с достатъчно личен състав за подобна операция, тъй като всички военноморски бригади, разположени в Украйна, вече са ангажирани в бойни действия.

Тази сутрин британското министерство на отбраната заявява, че Русия все още има възможност да извърши морски десант, но подобна операция би била много рискована, тъй като украинските въоръжени сили са имали време да се подготвят за нея.

Руските военноморски сили поддържат далечна блокада на украинските брегове на Черно и Азовско море.

Има съобщения за мини в Черно море. Въпреки че страните спорят как са попаднали там и произходът им не е напълно изяснен, британското разузнаване приписва появата им на действията на руския флот.

Червеният кръст не се отказва от опитите си да стигне до Мариупол

Червеният кръст не се отказва от опитите си да стигне до Мариупол

Русия обвинява Червения кръст в деструктивни действия