Ръководителят на руския Национален център за управление на отбраната Михаил Мизинцев заяви в четвъртък, че украинските сили са разположили тежки оръжия в два завода в Донецката народна република, като същевременно са държали местните жители като заложници под претекст, че осигуряват тяхната безопасност.

ISW: Руски атаки в Донбас, а украинската контраофанзива край Херсон с спряла

ISW: Руски атаки в Донбас, а украинската контраофанзива край Херсон с спряла

В Луганска област украинците започнаха партизанско движение

Смята се, че стотици жители на Северодонецк са държани в плен в подземните помещения на завод "Азот" от украинските сили, които са "оборудвали цистерни" с вредни химикали с експлозиви, които да "детонират по време на отстъпление". Според Мизинцев украинските сили са минирали контейнери с токсични вещества на територията на коксохимическия завод край Донецк, които се очаква да се взривят при настъплението на руските сили, спирайки настъплението им с "отровния облак", като същевременно обвиняват Москва в използването на химическо оръжие.

В Донецк осъдиха на смърт чуждестранни бойци, заловени в Украйна

В Донецк осъдиха на смърт чуждестранни бойци, заловени в Украйна

Присъдите подлежат на обжалване

Мизинцев обвини украинските въоръжени сили, че многократно са злоупотребявали с критични промишлени обекти за военни цели, използвайки цивилни граждани като жив щит.

До момента няма потвърждение от независим източник.