Русия ще ускори доставките на ракети С-400 за Турция, коментира руският външен министър Сергей Лавров на пресконференция в Москва заедно с турския си колега Мевлут Чавушоглу, съобщава "Ройтерс".

Русия и Турция се договориха през декември, Москва да започне да доставя ракетните системи през първото тримесечие на 2020 г.

Турският външен министър Мевлют Чавушоглу по време на посещението си в Москва, коментира вчера и позицията на Анкара за Сирия, операцията "Маслинова клонка", реализацията на проекта "Турски поток" и АЕЦ "Аккую" и очертава визия за премахване на търговските ограничения с Русия.

Чавушоглу коментира, че Турция и Русия са добри партньори. Дълбоки социални и културни връзки обединяват двете държави. Икономики се допълват взаимно, а в енергийната сфера потенциалът за сътрудничество е огромен. Трябва да се създадат необходимите условия за използване на този огромен потенциал, смята той.

Чавошоглу настоява за премахване на всички търговски ограничения с Русия

Чавошоглу настоява за премахване на всички търговски ограничения с Русия

Турция и Русия са отговорни за регионалното и глобално положение

Придобиването на руската противовъздушна ракетна система С-400 "Триумф" от Турция поражда сериозни опасения в НАТО, написа в началото на март специализираното издание Breaking Defence, цитирайки председателя на Военния комитет на западния военен алианс Петър Павел.

По думите му, С-400 са несъвместими с технологиите на НАТО, поради което руските зенитно-ракетни системи ще бъдат използвани като отделна единица, която няма да бъде интегрирана в общата противовъздушна отбрана на алианса.

НАТО предупреди Турция с последствия при придобиване на С-400 от Русия

НАТО предупреди Турция с последствия при придобиване на С-400 от Русия

Това поражда сериозни опасения в НАТО

В края на февруари, САЩ призоваха Турция да се откаже от закупуването на зенитно-ракетни системи С-400 от Русия, като в противен случай на Анкара могат да бъдат наложени санкции, пише турският вестник "Хабертюрк", позовавайки се на източник във Вашингтон.

Изданието съобщава, че неназован американски официален представител е изразил опасения във връзка със закупуването от страна на Турция на руски противовъздушни системи, тъй като те могат да "повлияят неблагоприятно на оперативната съвместимост на НАТО", като е признал, че в светлината на наскоро приетия закон от Конгреса САЩ могат да наложат санкции на Анкара.