Придобиването на руската противовъздушна ракетна система С-400 "Триумф" от Турция поражда сериозни опасения в НАТО, пише специализираното издание Breaking Defence, цитирайки председателя на Военния комитет на западния военен алианс Петър Павел.

По думите му, С-400 са несъвместими с технологиите на НАТО, поради което руските зенитно-ракетни системи ще бъдат използвани като отделна единица, която няма да бъде интегрирана в общата противовъздушна отбрана на алианса.

САЩ предупредиха Турция за последствия при закупуването на С-400 от Русия

САЩ предупредиха Турция за последствия при закупуването на С-400 от Русия

Плашат я със санкции

Главният проблем обаче според Павел се заключава в оперативната информация, която ще включва данни за военната инфраструктура на НАТО в Турция. Тази информация, подчертава Павел, по-късно ще бъде запазена в руските системи.

Ръководителят на Военния комитет на НАТО също така е изразил загриженост относно обстоятелството, че експлоатацията на С-400 изисква определено ниво на подготовка, като във връзка с това ще бъдат изпратени руски специалисти в Турция, за да инструктират местните военни. Тези експерти от Русия, опасява се Павел, ще имат достъп до критично важна разузнавателна информация, която в бъдеще може да бъде предадена на руските власти.

По-рано се появиха информации, че САЩ могат наложат санкции на Турция заради придобиването на С-400 от Русия.

Турските власти решиха да придобият две батареи С-400 от Русия. Двете страни се споразумяха също така за технологично сътрудничество за разработването на противоракетни системи в Турция.