Русия успешно е тества своя Рунет, алтернатива на глобалния Интернет, обяви правителството ма страната, цитирано от БиБиСи.

Подробности за това, което включва тестът, са неясни, но според Министерството на съобщенията обикновените потребители не забелязват никакви промени. Сега резултатите ще бъдат представени на президента Путин.

Експертите остават загрижени за тенденцията някои държави да "разглобят" интернет. "За съжаление руската посока е само още една стъпка към нарастващото разбиване на интернет", коментира проф. Алън Удуърд, компютърен специалист от Университета в Съри.

"Все по-често авторитарни държави, които искат да контролират това, което виждат гражданите, гледат какво вече са направили Иран и Китай. Това означава, че хората няма да имат достъп за диалог за това, което се случва в собствената им страна, те ще бъдат държани в рамките на собствения им балон."

Правителството на Русия пое контрол над интернета

Правителството на Русия пое контрол над интернета

Руската държава пое контрол над интернета, след като днес влезе в сила нов закон, който позволява на Москва да изключи страната

Местните информационни агенции съобщават, че тестовете на Рунет са минали по план.

"Резултатите показаха, че като цяло както властите, така и телекомуникационните оператори са готови ефективно да реагират на възникващите рискове и заплахи, за да осигурят стабилното функциониране както на интернет, така и на единната телекомуникационна мрежа в Руската федерация", обяснява Алексей Соколов, зам.-министър на съобщенията.

ТАСС съобщи, че тестовете са оценили уязвимостта на устройства с интернет на нещата, а също така са включили проверка на способността на Рунет да се противопоставя на "външни отрицателни влияния".

Русия се стреми да развие по-подходящи мрежови услуги за своите граждани. Тя обяви планове за създаване на собствена "Уикипедия" и прие законопроект, който забранява продажбата на смартфони, които нямат предварително инсталиран руски софтуер.

Електронните устройства в Русия вече задължително ще са с руски софтуер

Електронните устройства в Русия вече задължително ще са с руски софтуер

Възможност да се следи всеки потребител…