Два руски изтребителя Су-27 се пресрещнали група френски военни самолети над Черно море и са ги придружили, докато не са се отдалечили от руските граници. Това съобщиха от Националния център за отбранителен контрол към руското военно министерство, цитирани от "Спутник".

От центъра са уточнили, че руските радарни станции са засекли въздушни цели, приближаващи се до държавната граница на Русия над неутрални води в Черно море.

НАТО изпрати изтребители срещу руски бомбардировачи над Черно море и Атлантика

НАТО изпрати изтребители срещу руски бомбардировачи над Черно море и Атлантика

Вдигнати са прехващачи от България, Румъния, Турция и Норвегия

"За да идентифицират въздушните цели и да се предотврати нарушаването на руската държавна граница, бяха вдигнати във въздуха два изтребителя Су-27 от противовъздушни и военновъздушни бази на Южния военен вокръг. Екипажите на руските изтребители определиха въздушните цели като група самолети на френските военновъздушни сили, състояща се от самолет за презареждане с гориво KS-135 и два тактически самолета Мираж-2000, и ги ескортира над Черно море", се казва в изявлението на руските военни.

От центъра добавиха, че след оттеглянето на чуждестранните военни самолети от границата руските изтребители са се върнали в базата си.

"Не бяха допуснати нарушения на руската държавна граница", докладваха руските военни.

От Националния център за отбранителен контрол увериха, че полетът на руските самолети е бил изпълнен в строго съответствие с международните правила за използване на въздушното пространство.