Русия вдигна изтребител Су-35 над Балтийско море, след като два стратегически бомбардировача на САЩ са били засечени да се насочват към границата на страната, съобщава "Ройтерс".

Руското министерство на отбраната уточнява, че бойният самолет се е върнал обратно в базата си, след като двата бомбардировача са се отдалечили.

Новият инцидент, станал в понеделник, идва след свалянето на американски дрон в Черно море на 14 март, след като апаратът беше прехванат от руски изтребители.

Това беше първият известен пряк военен сблъсък между Русия и Съединените щати, откакто руските сили нахлуха в Украйна през февруари миналата година.

Кремъл: Дроновете над Черно море доказват участието на САЩ в конфликт с Русия

Кремъл: Дроновете над Черно море доказват участието на САЩ в конфликт с Русия

Мисията на дроновете съвсем не била с мирни цели

"На 20 март радиолокационните средства на силите за противовъздушна отбрана на Западния военен окръг, които дежурят над Балтийско море, засякоха две въздушни цели, летящи в посока към държавната граница на Руската федерация", докладва руското МО в "Телеграм".

Допълва се, че въпросните цели са били стратегически бомбардировачи B52H на военновъздушните сили на САЩ.

Изтребител Су-35 е бил вдигнат във въздуха, за да предотврати нарушение на границата. От военното ведомство поясняват, че "след като чуждестранните военни самолети са се отдалечили от държавната граница на Руската федерация, руският изтребител се е върнал на летището в базата си".

Министерството увери че полетът на Су-35 е бил строго в съответствие с международните правила за използване на въздушното пространство. "Не е допуснато нарушение на държавната граница на Руската федерация", отчитат от ведомството.

Руският посланик в САЩ Анатолий Антонов вече предупреди, че преднамерено нападение срещу руски самолет в неутрално въздушно пространство би било открито обявяване на война срещу най-голямата ядрена сила. 

Москва: Атака срещу руски самолет в неутрално небе е открито обявяване на война

Москва: Атака срещу руски самолет в неутрално небе е открито обявяване на война

Русия предупреждава САЩ да не започват апокалиптичен конфликт