Полетите на американски дронове над Черно море са знак за пряката намеса на САЩ в конфликт с Русия. Това заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от "Ройтерс".

Миналата седмица американски дрон се разби в морето, след като беше прехванат от руски изтребители Су-27. Това беше първият известен пряк военен сблъсък между двете страни, откакто Русия започна войната си в Украйна миналата година.

"Напълно очевидно е какво правят тези дронове и тяхната мисия съвсем не е с мирни цели за осигуряване на безопасността на корабоплаването в международни води", подчерта Песков в телевизионно интервю.

"Всъщност говорим за пряко участие на операторите на тези дронове в конфликта, и то срещу нас", допълни той.

Пентагонът пусна видео от инцидента над Черно море

Пентагонът пусна видео от инцидента над Черно море

На клипа се вижда как руският самолет изхвърля гориво до дрона

САЩ твърдят, че руските самолети са напръскали с гориво дрона при инцидента във вторник, след което един от тях е закачил витлото му и е причинил падането му по време на разузнавателна мисия в международното въздушно пространство.

От своя страна Русия посочва, че дронът е нарушил ограниченията на въздушното пространство и е изгубил контрол след рязка маневра.

Руският министър на отбраната Сергей Шойгу награди пилотите на изтребителите, свалили дрона, които бяха обвинени от Вашингтон в безразсъдство и възможна некомпетентност.

Москва твърди, че Съединените щати и техните съюзници използват Украйна, за да водят война срещу Русия и да ѝ нанесат "стратегическо поражение".

На свой ред Вашингтон поддържа версията, че помага на Киев да се защити срещу непровокираната руска инвазия.

Русия ще се опита да извади американския дрон от дъното на Черно море

Русия ще се опита да извади американския дрон от дъното на Черно море

Секретарят на руския Съвет за сигурност Николай Патрушев се надява на успех