Пентагонът публикува видео за инцидента с американски дрон над Черно море, съобщава "Ройтерс".

На него се вижда как руски военен самолет се приближава много близо до безпилотния летателен апарат и изхвърля гориво близо до него, заснета е и повредена перка на дрона след прихващането.

Разсекретеното видео, което е дълго около 40 секунди, е редактирано от американската армия, но показва събитията в последователен ред, твърди Пентагонът.

Русия отхвърля обвиненията на САЩ, че нейните самолети са предприели рискови дейктвия при инцидента във вторник над Черно море.

Русия ще се опита да извади американския дрон от дъното на Черно море

Русия ще се опита да извади американския дрон от дъното на Черно море

Секретарят на руския Съвет за сигурност Николай Патрушев се надява на успех

Министерството на отбраната на Русия твърди, че руските системи за контрол на въздушното пространство са засекли американски дрон MQ-9, летящ близо до Кримския полуостров, във вторник. Дронът е летял с изключени транспондери и е нарушил временната граница, установена за специалната военна операция на Москва, която е била съобщена на всички ползватели на международното въздушно пространство и публикувана в съответствие с международните стандарти.

Руското ръководство посочва, че в резултат на рязка маневра дронът е навлязъл в неконтролиран полет, загубил е височина и се е разбил в Черно море. Министерството подчертава, че руските изтребители не са използвали бордови оръжия, нито са влезли в контакт с безпилотния летателен апарат.

Според европейското командване на САЩ обаче един от двата руски изтребителя Су-27 е ударил витлото на дрона, за да се разбие той в Черно море.

MQ-9 Reaper е модулен разузнавателно-ударен безпилотен летателен апарат, проектиран от General Atomics Aeronautical Systems. Той е оборудван с турбовитлов двигател и може да развива скорост над 400 км/ч. Максималната продължителност на полета му е 24 часа. Дронът е способен да носи ракети въздух-земя и въздух-въздух, както и бомби с лазерно насочване.

САЩ няма да позволят сваленият дрон да попадне в неподходящи ръце

САЩ няма да позволят сваленият дрон да попадне в неподходящи ръце

До напрежение с Русия доведе инцидентът