Съединените щати предприеха стъпки, за да предотвратят попадането на отломки от сваления дрон MQ-9 в неподходящи ръце. Това заяви Джон Кърби, координатор за стратегически комуникации в Съвета за национална сигурност на Белия дом, цитиран от CNN.

"Без да навлизам в много подробности, мога да кажа, че по отношение на този дрон ние сме предприели мерки за защита на нашата собственост, по-специално на този самолет. Той е собственост на Съединените щати", каза Кърби, имайки предвид възможността Русия получаване на достъп до останките в морето. "Разбира се, не искаме те да попаднат в нечии ръце, освен в нашите", подчерта той.

По-рано говорителят на Пентагона Патрик Райдър не уточни на брифинг дали САЩ възнамеряват да се опитат да извадят останките от своя самолет от дъното на Черно море. В същото време той предположи, че руската страна все още не е получила фрагменти от дрона.

Руското МО: Дронът е паднал сам без контакт с нашите изтребители
Обновена

Руското МО: Дронът е паднал сам без контакт с нашите изтребители

САЩ вече обвиниха Москва за сваляне на дрона

Припомняме, че руското министерство на отбраната по-рано заяви, че средствата за управление на руските въздушно-космически сили са регистрирали във вторник сутринта полет на MQ-9 близо до Кримския полуостров, който се е преместил в нарушение на границите на района на временния режим за използване на въздушното пространство, установен за провеждане на военна отбрана.

Както уточниха от ведомството, полетът е извършен с изключени транспондери. Те добавиха, че апаратът в резултат на рязко маневриране е преминал в неконтролиран полет със загуба на височина и се е сблъскал с водната повърхност. Министерството подчертава, че руските изтребители не са използвали бордово оръжие, не са влизали в контакт с дрона и са се завърнали безопасно на летището на базата.