Средствата за управление на руските военновъздушни сили са засекли сутринта полет на американски безпилотен самолет MQ-9 по посока на руската държавна граница. Това заявява руското министерство на отбраната като съобщение, след като стана ясно за инцидента над Черно море. Дежурни изтребители от силите за противовъздушна отбрана бяха вдигнати във въздуха, за да идентифицират нарушителя над водите на Черно море.

Руските изтребители не са използвали бордови оръжия и не са влезли в контакт с обекта, съобщи руското министерство.

Поради внезапна маневра американският дрон е преминал в неконтролируем полет със загуба на височина и се е сблъскал с водната повърхност, е версията на руското МО.

САЩ: Свалянето на дрон на САЩ от Русия е опасно
Обновена

САЩ: Свалянето на дрон на САЩ от Русия е опасно

Байдън е информиран за инцидента над Черно море

Припомняме, че по-рано координаторът за стратегически комуникации на Съвета за национална сигурност на Съединените щати Джон Кърби обвини Русия във вторник в "безразсъдно" поведение, след като нейният самолет Су-27 се сблъска с американски дрон MQ-9, сваляйки и унищожавайки американския безпилотен летателен апарат.

Американският служител добави, че американският президент Джо Байдън е информиран за инцидента, станал по-рано през деня над Черно море.

"Държавният департамент ще разговаря директно с руските си колеги и ще изрази нашата загриженост относно това опасно и непрофесионално прихващане", каза той.

"Не е необичайно да има прехващания от руски самолети на американски самолети над Черно море", каза Кърби. "И имаше, дори само през последните седмици, други прихващания. Но този очевидно е забележителен заради това колко небезопасно и непрофесионално беше... причинявайки свалянето на един от нашите самолети.

Руски самолет се сблъска с американски дрон над Черно море

Руски самолет се сблъска с американски дрон над Черно море

Дронът е извършвал рутинни операции в международното въздушно пространство

Руски изтребител свали безпилотен самолет на ВВС на САЩ над Черно море във вторник, след като повреди перката на американския дрон MQ-9 Reaper, според американски служител. Дронът Reaper и два самолета Су-27 Flanker са действали над международни води над Черно море, когато един от руските самолети умишлено е летял пред безпилотния дрон и е излял гориво пред него, според официалния представител. След това една от струите повреди перката на Reaper, която е монтирана на задната част на дрона, каза служителят. Повредата на витлото принуди САЩ да свалят Reaper в международни води в Черно море.

Военновъздушните сили на САЩ излязоха с изявление, в което обвиняват руския самолет, че е действал по "безразсъден, екологично несъобразен и непрофесионален начин".

Вашингтон и Москва се опитаха да поддържат комуникационните линии отворени през това време, за да избегнат ненужна ескалация на конфликта.

Американски изтребители през февруари прехванаха руски военни самолети близо до въздушното пространство на Аляска два пъти в рамките на два дни. Американски служители казаха, че дейността не се разглежда като заплаха или като провокация.