Aмериканският дрон MQ9-Reaper, който беше свален над Черно море, е излетял от Румъния. Това съобщава румънската телевизия Диджи24, позовавайки се на изявление на американски военен представител за "Ню Йорк Таймс".

Безпилотният летателен апарат е излетял вчера сутринта от Румъния за разузнавателна мисия, която обикновено е с продължителност 9-10 часа. Подобни дронове са разположени в базата "Къмпия Турзий", в централния окръг Клуж.

Посочва се, че този тип безпилотни летателни апарати могат да носят ракети "Хелфайър", но при вчерашната си мисия дронът е бил невъоръжен и е изпълнявал разузнавателна мисия на около 120 км югозападно от Кримския полуостров.

Служители на Пентагона заявиха, че два руски самолета "Су-27" са се опитали да прехванат американския дрон, летял в международно въздушно пространство над Черно море, което принудило американските въоръжени сили да го свалят в Черно море.

САЩ няма да позволят сваленият дрон да попадне в неподходящи ръце

САЩ няма да позволят сваленият дрон да попадне в неподходящи ръце

До напрежение с Русия доведе инцидентът

От своя страна Москва отрича версията на Вашингтон и твърди, че дронът се е разбил в Черно море край Крим вследствие на рязка маневра.

Говорителят на украинските военновъздушни сили Юрий Игнат пък заяви, че Киев подкрепя разполагането на американски разузнавателни дронове.

Той подчерта, че Черно море не е вътрешно море на Русия.

Руснаците окупираха и Азовско море и го смятат за свое, посочи Игнат, цитиран от ДПА.

"Излаз на Черно море също имат членове на НАТО, включително Турция и Румъния, поради което американските безпилотни самолети действат там на законно основание", категоричен бе той.

Руският посланик в САЩ: Американските дронове събират данни, които Киев използва, за да удари Русия

Руският посланик в САЩ: Американските дронове събират данни, които Киев използва, за да удари Русия

Русия възприема всякакви действия с използване на американски оръжия и техника като открито враждебни