Секретарят на руския Съвет за сигурност Николай Патрушев заяви, че Русия ще се опита да извади от дъното на Черно море американския дрон, който падна там вчера след неуспешно прихващане от руски изтребители.

"Не знам дали ще успеем да го извадим или не, но това трябва да се направи и ние ще го направим с всички средства. Надявам се, разбира се, на успех", каза Патрушев в интервю за руската държавна телевизия.

Съединените щати предприеха стъпки, за да предотвратят попадането на отломки от сваления дрон MQ-9 в неподходящи ръце, предупреди вече Джон Кърби, координатор за стратегически комуникации в Съвета за национална сигурност на Белия дом

Още вчера говорителят на Пентагона генерал Патрик Райдър заяви, че по негова информация руската страна не е успяла да се сдобие с остатъците от дрона. Той обаче не каза къде точно е станал инцидентът и не уточни дали американската страна ще се опита да го прибере.

САЩ няма да позволят сваленият дрон да попадне в неподходящи ръце

САЩ няма да позволят сваленият дрон да попадне в неподходящи ръце

До напрежение с Русия доведе инцидентът

Както отбелязват анализаторите, за изваждането на големи безпилотни летателни апарати от морското дъно често се използват военни кораби или граждански плавателни съдове - такъв беше случаят през 2018 г., когато БЛА RQ-4 Global Hawk беше изваден от морското дъно край бреговете на Испания от кораба USNS Arctic.

Малко след нахлуването на Русия в Украйна обаче Турция затвори Босфора за преминаването на военни кораби.

Песков: Двустранните отношения между Русия и САЩ са в плачевно сътояние

Песков: Двустранните отношения между Русия и САЩ са в плачевно сътояние

Въпреки това Русия не се отказва от конструктивен диалог

Максималната дълбочина на Черно море е 2210 метра. Точните координати на свалянето на дрона не бяха оповестени, но според Националната океанска и атмосферна администрация на САЩ дълбочините на юг от Крим, където се смята, че се е случил инцдинтетът, са над хиляда метра. Това е много по-дълбоко, отколкото един водолаз, дори с мощно специално оборудване, би могъл да издържи.

За сравнение, подводницата "Курск" лежеше на дълбочина 108 метра, а за нейното изваждане беше необходимо специално тежко оборудване, с което Русия не разполагаше по онова време - през 2001 г.

Сваленият американски дрон - знак за Украйна, че Русия се готви да разшири войната

Сваленият американски дрон - знак за Украйна, че Русия се готви да разшири войната

Тактиката на Москва била постоянно да вдига залога

Припомняме, че версиите за инцидента на двете страни се разминават драстично. Според американците дронът е летят в международни води, когато е бил прехванат от два руски изтребителя, залят многократно с гориво и след това е имало и съприкосновение, което е довело до падането му. Руската версия е, че дронът е наближавал опасно тяхното небе, съприкосновение е нямало, а падането е следствие от внезапна маневра.